Experten guidar till fyra olika sorters espresso
En italiensk tradition på svenskt vis. Så beskriver Arvid Nordquist sitt sortiment av hela kaffebönor till espresso. Det som gör espressosortimentet unikt är att det består av 100 procent arabica och att varje böna är hållbart certifierad. Quality Manager Marcus Burman lär dig mer om vad varje sort smakar och passar extra bra till.
Det finns många goda anledningar till att djupdyka in i espressons värld av aromer och smaker. Vi bad Marcus Burman, Quality Manager för allt kaffe från Arvid Nordquist, berätta om vad som utmärker respektive sort i det familjeägda kafferosteriets espressosortiment.
4 olika sorters espresso
Visste du att…
Arvid Nordquists olika espressosorter består av 100 procent hållbart certifierade arabicabönor som i sin tur alltid är fossilfritt rostade och bidrar till återplantering och bevarande av träd i kaffeodlande länder.
Smakskalor och bryggningstips
På de nya kaffeförpackningarna för Arvid Nordquist Espresso hittar du förutom en kort beskrivning av kaffets karaktär också fyra smakskalor; en för rostningsgrad, en för fyllighet, en för intensitet och en för syrlighet. Tanken med smakskalorna är att förmedla hur kaffet smakar och hur olika sorters espresso skiljer sig åt. Här kan du läsa mer om dessa.
Nedanför smakskalorna hittar du en grundläggande doseringsinstruktion för en enkel espresso. Till en sådan ska du beräkna 7–9 gram malet kaffe, fylla portafiltret ända upp till kanten och ha cirka 15 kilos tryck vid tampning. Bryggningen ska sedan ta 20–30 sekunder och resultera i 3 centiliter färdig espresso.
– Doseringsinstruktionen ger bara en enkel introduktion till det hantverk som espresso är, men det finns väldigt mycket mer att inspireras av på vår hemsida, tipsar Marcus Burman.