Brittisk öl från ett modernt bryggeri med tradition

Innanför tegelväggarna på Fuller’s Griffin Brewery har det bryggts öl i mer än 350 år. Än i dag står sig originalreceptet samtidigt som den moderna tidens mikrobryggerier inspirerar det såväl klassiska som innovativa produktutbudet med populära London Pride i spetsen.

Fuller’s Griffin Brewery ligger i Chiswick i västra London vid Themsens strand. I över 350 år har den pampiga stenbyggnaden sett stadsdelar växa fram och tider förändras, men innanför de tjocka tegelväggarna har ölbryggning stått på agendan i alla år.

LÄS OCKSÅ: Klart du kan lagra öl – här är de tre T:na att hålla koll på

Det började dock inget vidare. När John Fuller klev in som investerare 1829 hade bryggeriet seriösa ekonomiska problem och själv hade han noll branscherfarenhet. Spola fram till 1845 och sonen John Bird Fuller ansluter tillsammans med de mer rutinerade bryggarna Henry Smith och John Turner. Sedan dess har Fuller’s Griffin Brewery gått från klarhet till klarhet.

En del av brittisk ölhistoria

Otaliga är de spår och minnesmärken som vittnar om en bit av brittisk ölhistoria hos Fuller’s Griffin Brewery. På gården finns fortfarande luckan kvar, den arbetarnas öl lämnades ut via som löneförmån fram till på 1960-talet. Här låg tidigare den uråldriga puben The Mawsom Arms, där bryggeriets arbetare samlades över varsin pint efter jobbskiftet ända fram tills att den permanent stängde i mitten 2020.

Fuller's Griffin Brewery
Den mytologiska gripen, griffin på engelska, har namngett Fuller’s Griffin Brewery och är dess främsta symbol. Enligt myten står gripen för vaksamhet, snabbhet och styrka.

Då och då bryts tystnaden av en lastad gaffeltruck på väg till bryggeriets röda lastbilar som varje vecka skeppar ut otaliga cask- och keg-fat och flaskor till pubar och återförsäljare över hela världen, däribland Arvid Nordquist i Sverige.

Från biologi till bryggeri

Modern teknik är en förutsättning för att pumpa ut de enorma mängder öl som Fuller´s dagligen producerar – allt från tillfälliga lanseringar som Vintage Ale och Past Masters till storsäljaren London Pride. Men den mänskliga handen är ständigt närvarande och överst i kontrollkedjan finns fortfarande bryggmästaren med yttersta ansvar för att husstilen behålls och att alla ölsorter från bryggeriet håller en konsekvent smakprofil.

Fuller’s är känt för sin klassiga, maltiga och balanserade stil samtidigt som den revolutionära vågen av hantverksmässigt producerad öl och mikrobryggerier inspirerar till nya ölsorter. En unik kombination av tradition, tekniskt hantverk och en stadig grund av erfarenhet, stolthet och passion summerar den framgångsrika företagsformeln. Något den nya ägaren Asahi Europé LtD tar sikte på att förvalta och utveckla vidare in i en minst sagt spännande framtid.

Fuller's London Pride
Flaggskeppsölet Fuller's London Pride är en av de mest sålda ale på fat på Londons pubar.

Det ger öl smak och karaktär

På samma sätt som vin får olika smakegenskaper av olika druvsorter, ger olika humlesorter olika egenskaper i öl. Humlen brukar grovhugget delas in i huvudtyperna bitterhumle och aromhumle. Den förstnämnda står för beskan, medan den sistnämnda bidrar med kryddighet och inte minst en mängd olika aromer, från gräsigt till blommigt och fruktigt.

LÄS MER: Nyfiken på att använda öl i mat? Spana in våra användbara tips!

I regel används flera humlesorter för att få fram en smak som är så komplex som möjligt. Jämför med hur en kock arbetar i köket med olika kryddor och andra smaksättare. Därför beskrivs karaktären och smakerna i Fuller’s öl med vilka sorters humle de har bryggts på. En spännande värld i sig att utforska för den som vill fördjupa sitt ölintresse!

3 favoritöl från Fuller’s Griffin Brewery

1. Fuller’s London Pride
nr 1642 (4,7 %)

Fuller’s ikoniska öl i lägre styrka, 3,5 volymprocent, hittar du i dagligvaruhandeln och den med 4,7 volymprocent alkohol finns på Systembolaget. Denna brittiska ale-klassiker med anor från 1950-talet känns väl igen från Londons pubar. Ölet har en stor doft av aromatisk target-, northdown- och challengerhumle. Smaken är rik och fyllig med en maltig bas och aromatiska humletoner, beska i balans och en härligt lång eftersmak.

2. Fuller’s ESB
nr 11405

Sedan denna öl lanserades 1971 har extra special bitter, kort och gott ESB, kommit att bli en erkänd ölstil världen över. Just denna ale från Fuller’s har en tydlig maltig doft med en lätt ton av rostat kaffe och nötter. Smaken är fruktig med maltig toffee, rostat kaffe och nötter. Humlen ger gräsiga, peppriga toner med antydan av citrusfrukter medan malten bidrar med kexiga toner. En mjuk, behaglig bitterhet ligger kvar i det mycket långa avslutet.

3. Fuller’s India Pale Ale
nr 88753 (BS)

En andra jäsning på flaska gör denna IPA i klassisk stil till ett friskare, fylligare och mer komplext öl. Doften är rik på malt, kryddor och frukt med inslag av kanderade apelsinskal. Smaken är fyllig krämig med inslag av apelsin, honung och humle med en lång efterbeska.

Visste du att…
India Pale Ale har fått sitt namn från kolonialtiden då fartygen gick mellan England och Indien. För att klara transporterna bryggdes ölet med hög vörtstyrka, vilket ger ett fylligt och mer alkoholrikt öl. Det berikades med mycket humle som har en konserverande effekt.

En liten lektion i jäsmetoder

Öl består oftast av basingredienserna malt, humle, vatten och jäst. Vilka malt- och humlesorter som används, om vattnet är hårt eller mjukt och val av jäsmetod är det som främst påverkar ölets karaktär. Vi ger oss inte i kast med att redogöra för alla 60 ölstilar som finns på Systembolaget, utan summerar tre grundtyper av öl utifrån lika många jäsmetoder.

Överjäst/varmjäst öl

Många bryggare föredrar att prata om varmjäsning än om överjäsning då den sker vid högre temperaturer, kring 18–24 grader, i några få dagar. Namnet överjäst kommer från att den ursprungliga jästen flöt upp till ytan i jäskaret av koldioxiden som bildas. Jäsmetoden ger generellt sett mer komplexa och fruktiga aromer, och också mer fylligt öl.
Exempel: Ale (används ofta som samlingsnamn för överjästa öl där bland annat brown ale, pale ale, india pale ale och engelsk bitter ingår), porter, stout, veteöl, altbier, kölsch, saison

Underjäst/kalljäst öl

I motsats till överjäst öl sjunker jästen till botten av jäskaret. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur, kring 5–12 grader, i 7–10 dagar. En andra, ännu långsammare jäsning vid ännu lägre temperatur sker i de flesta fall, i några veckor och ibland upp till flera månader. Därav namnet lager. Den långsamma, långa lagringen ger mestadels ljust öl i ren och klar stil.
Exempel: Lager, pilsner, bock, wiener, märzen och dortmunder

Spontanjäst öl

Spontanjäsning är den ursprungliga jäsmetoden sedan urminnes tider. Ölet jäser ”spontant”, alltså utan tillsatt jäst. I stället är det mikroorganismer i luften som sätter igång processen när ölen ligger i stora öppna kar. Under den långa jäsningen som sker på fat genomgår ölet olika faser. Resultatet är torra, syrliga och inte sällan stalliga öl som knappt har någon beska.
Exempel: Lambic, geuze och kriek

Olika ölsorter att prova

Fuller's London Porter

Läs mer

Fuller's 1845

(BS)

Läs mer

Gott och blandat att läsa vidare om

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.