Allt om albariño (eller alvarinho som portugiserna säger)
Alvarinho! Nej, albariño! Det är svaret du får om du frågar om denna gröna druvas namn i portugisiska Vinho Verde respektive spanska Rías Baixas. Här guidar vi till hur den doftar, smakar, vilken mat som passar till och tipsar om några viner på druvan att testa.
Står det Rías Baixas på vitvinsflaskan är det med all säkerhet gjort på albariño. För oavsett vingårdsläge är det just albariño som gäller i detta spanska vindistrikt i nordvästra Galicien. Druvans ursprung anses däremot vara Monção e Melgaço, en subregion till det portugisiska vindistriktet Vinho Verde, där den byter namn till alvarinho.
LÄS OCKSÅ: Tempranillo – lär dig mer om kingen av blå druvor i Spanien
Tidigare blandades albariño med andra lokala druvsorter, men det var först när druvan renodlades till riktigt högkvalitativa viner som albariño har nått stora framgångar på den internationella vinscenen, vilket märks tydligt på utbudet för oss svenska vinkonsumenter. Framför allt bland Systembolagets ordervaror och tillfälliga lanseringar, värt att spana in!
Vad som kännetecknar albariño
Albariño är en grön druva med tjockt skal som växer i små klasar. Druvan trivs i det jämförelsevis svala, fuktiga atlantkustnära klimat som råder i Rías Baixas, vilket är en av anledningarna till att det utgör en ”vit fläck” på kartan över ett annars rödvinsdominerat område. Därmed inte sagt att druvan är lättskött, tvärtom. Odlarna låter ofta vinrankorna växa i pergolasystem för att havsbrisen och alla soltimmar ska torka upp lövverk och druvor efter de många regnskurarna för att minska risken för svamp- och mögelangrepp.
Druvorna mognar sent och ger till största delen torra vita viner i kategorin ”Friska & fruktiga”. Syran är i regel hög, alkoholhalten måttlig och det förekommer ofta en angenäm mineralsälta. Det produceras även orange vin och mousserande vin på albariño.
Så doftar och smakar albariño
Albariñoviner är lätta, friska, ibland smått pärlande eller mer fylliga och oljiga. Doften är intensivt aromatisk och bjuder på alltifrån citron, lime, grapefrukt, päron och honungsmelon till mogna stenfrukter som persika och aprikos. Smaken är fruktig och går i samma stil som doften, ibland med toner av röd grapefrukt som ger en elegant bitterhet i avslutet.
Albariño lagras oftast på ståltank för att bevara druvans friska syra och fräscha citrustoner, vilka förstärks vid odling i mer sandig jord i svalare regioner. Varmodlad albariño i lerigare jord ger en mer mogen fruktkaraktär med lägre syra. För viner med större komplexitet och fyllighet har ekfatslagring blivit allt vanligare.
Fler platser där albariño odlas
Det är tillåtet att odla albariño i ett fåtal andra delar av Spanien. Utöver Vinho Verde i Portugal odlas alvarinho blygsamt i exempelvis Duoro, Dao och Setúbal. Håller vi oss fortsatt till Gamla världen finns mindre odlingar av druvan i Frankrike. I Nya världen hittar du den bland annat i Uruguay, Brasilien, Argentina, Oregon, Kalifornien, Nya Zeeland och Australien.
LÄS MER: Vinlingo – lär dig skillnaden mellan Gamla och Nya världen
Mat som passar till albariño
Älskar du fisk och skaldjur? Då är det albariño du ska hälla i glaset. Albariño gifter sig väldigt väl med fisk- och skaldjursrätter från de sydamerikanska köken med hög syra, exempelvis fish tacos, ceviche och grillad bläckfisk med färskpressad citron. Räkor, ostron, havskräftor och musslor i en skaldjursrisotto eller skaldjurspasta är inte heller fel, liksom sushi. Mjuka ostar som burrata, salt fetaost och den spanska hårdosten manchego gillar också albariño.
Det finns en viss örtighet i albariño som matchar fint till färska örter, varför inte i en salsa verde? Grillade grönsaker och pimiento de padrones är andra tips. En fylligare albariño är ett utmärkt val till stekt eller grillad fisk, ljust kött och asiatiska rätter med lite hetta.
Alvarinho från Vinho Verde
I Sobrado i Valongo strax utanför Porto i Vinho Verde ligger familjeföretagets Quinta das Arcas egna vingårdar. Denna portugisiska producent är ny på den svenska marknaden sedan den 1 september 2023, men med en lång historia av att göra kvalitetsvin med hållbar profil.
Albariño från frodiga Galicien
I Rías Baixas äldsta subregion Val do Salnés huserar producenten Paco & Lola som har gjort vin på druvan albariño sedan 2005. Vinhuset är en del av ett kooperativ bestående av över 400 innovativa vinodlare med drömmen om att ta sina små produktioner till en högre nivå. Här är två av deras vita viner i Systembolagets beställningssortiment!