Crémant för kräsna – bättre än billig champagne
Längs den drygt 100 mil vindlande floden Loire i Frankrike tillverkas några av världens mest välrenommerade viner. Här, i medeltidsstaden Saumur, ligger det anrika vinhuset Langlois, vars eleganta Crémants de Loire med extra lång lagring anses höra till de bästa mousserande vinerna du kan få tag på utanför Champagne.
Floden Loire flyter genom centrala Frankrike omgiven av slott och vinrankor. Ett av de mindre vinhus som ligger i Loiredalen, med säte i medeltidsstaden Saumur, är Langlois.
Vinhuset grundades av vinmakaren Edouard Langlois och hans livs kärlek Jeanne Chateau strax före första världskrigets utbrott. Deras inriktning var mousserande vin som fick sin karaktär av den kalkrika jorden. Tragiskt nog stupade Edouard i kriget, vilket ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av ”bubbelänkor” som drev företaget vidare.
Crémant med champagne i ryggen
Langlois förfogar över ett flertal mindre vingårdar i Saumur, men också i Saumur-Champigny. Ett stort utvecklingssteg togs när champagnehuset Bollinger blev majoritetsägare 1973.
Bollingers stöd har ökat den redan höga kvaliteten än mer, samtidigt som omsorgen om detaljerna och den fina familjekänslan lever kvar. Sedan 1999 är vingårdarna certifierade enligt hållbarhetsstandarden Terra Vitis, och vissa odlingar i Saumur och Saumur-Champigny är dessutom ekologiskt certifierade.
Tuffa krav trots lillebrorsstatus
Crémant tillverkas på samma sätt som champagne, det vill säga enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Det får bara inte stå champagne på flaskan.
Därtill är de franska vinlagarna hårdare när det gäller framställningen av champagne, men det krävs ändå en hel del för att få kallas crémant. Bland annat ska druvorna skördas för hand och just en Crémant de Loire måste lagras minst tolv månader på sin jästfällning.
Langlois lagrar sina crémants betydligt längre än vad lagen kräver för att uppnå en ännu större smakrikedom, väl i klass med många billigare champagner. Så att kalla crémant för champagnes lillebror är inte riktigt rättvist då en välgjord crémant många gånger faktiskt är ett bättre val än en enklare champagne. Crémant från Langlois är ett strålande exempel!
Tips på crémant från Langlois
Fler ursprung för crémant
Crémant tillverkas inte bara i Loire, utan på flera håll i Frankrike. Generellt sett används de druvor som respektive distrikt gör sina bästa stilla viner på, vilket gör crémant till ett vin med många olika uttryck. Men står det Crémant de Loire eller Crémant de Bourgogne på flaskan vet du åtminstone varifrån på kartan bubblet kommer och kan gräva dig djupare utifrån det.
Alsace, Jura och Limoux är tre andra vanliga ursprung för crémant. I det senare skryts det med att munkarna i benediktinerklostret St-Hilaire söder om Carcassone i Limoux var först i landet med att lyckas framställa mousserande vin redan 1531. Alltså cirka 140 år före Dom Pérignon i Champagne. Crémant produceras även i Bordeaux, Die och Savojen.
Visste du att…
Beteckningen crémant är skyddad av fransk lag, men den är tillåten att användas av andra länder inom EU som uppfyller samma kvalitetskrav, exempelvis Tyskland och Luxemburg.