Hemma hos Jessie är balansen huvudsaken

Hur ger man som förälder sina barn en bra smakstart i livet? Och hur göra för att få hela familjen att äta grönsaker och digga vego? Fråga Jessie Sommarström, den engagerade kocken och tvåbarnsmamman, som brinner för en hållbar och hälsosam gastronomi både på jobbet och i hemmet – den senare byggd på lika delar lust och klassiskt tjat.

Att bli förälder var en viktig vändpunkt för kocken Jessie Sommarström. Inte bara privat utan även professionellt.

– Plötsligt ställdes alla mina tankar och funderingar om mat, hälsa och schysst producerade råvaror på sin spets. Det här med att vara med och bidra till en hållbar framtid för nästa generation blev liksom ännu viktigare, säger Jessie, mamma till sönerna Theo och Justus.

SE MER: Framtidens mat med Jessie Sommarström – grön från både land och hav

Från stjärnkrog till framtid

Ett konkret resultat av Jessie Sommarströms insikter var att hon lämnade stjärnkrogsvärlden för att i stället bli kreativ ledare på Urban Deli, där den hållbara framtidsmaten är i fokus.

Ett annat är att Urban Deli tillsammans med Jessie och maken Gordon Grimlund har utvecklat och lanserat miljösnäll barnmat i syfte att bidra med goda, näringsrika måltider som minskar klimatavtrycket; frysta puréer av skalade, ångade och mixade svenskodlade, ekologiska grönsaker och rotfrukter vilka annars hade rensats ut och blivit till matsvinn på grund av att de är för korta, tjocka eller krokiga för att säljas i butik.

– Det speglar min syn på råvaror och mat över huvud taget. Annorlunda är gott och allting måste inte vara stöpt i samma form. För mig är det viktigt att skapa en efterfrågan på det som inte är perfekt, förklarar hon.

Justus barnmat
Jessie Sommarström med sin man Gordon Grimlund och deras yngste son Justus, som har gett namn åt parets barnmatsvarumärke i samarbete med Urban Deli. Foto: Anna Hållams

En fråga om smak och vilja

Familjen Sommarström-Grimlund har nyligen kommit ut ”på andra sidan” efter en långdragen köksrenovering.

– Det bästa är att vi valde att vända spisen ut mot matrummet i stället för in mot väggen. Vi vill stå och laga mat samtidigt som vi pratar och har den där kontakten med barnen medan de leker eller gör läxor vid köksbordet, berättar Jessie.

När maten är klar är det självklart att samla alla runt matbordet för att äta tillsammans. Färdigmat av typen frysta köttbullar eller kikärtsbiffar för den delen har aldrig någonsin passerat kökströskeln. Men det där med att man som kock per automatik får barn som älskar att testa nya och spännande rätter – glöm det!

– När jag kommer hem från jobbet och barnen är trötta och hungriga så önskar jag ju alltid det fanns mer tid. Det kockyrket har lärt mig är vikten av att preppa. Att tänka till och ha de mesta förberett kvällen innan gör det så mycket lättare att få ihop livspusslet.

Medan äldsta sonen Theo är lite ”picky” äter minstingen Justus än så länge det mesta.

– Därför har vi ofta flera olika rätter på bordet, så att alla kan äta det de önskar. Jag tror inte på tvång, om du ska få dina barn att uppskatta grönsaker och vegetarisk mat så måste det vara för att de vill och för att det smakar gott, säger Jessie, som inte sticker under stol med att det kan vara tålamodsprövande.

– Ena dagen säger de att de älskar en viss grönsak och nästa petar de undan den. Men ju mer du talar om mat, hälsa och hållbarhet, desto mer tankar sätter det i gång –¬ klassiskt tjat alltså, fortsätter Jessie.

Lasagne på svenskodlad färs

Ibland gäller det dock att kompromissa. Jessies söner tycker exempelvis olika om den svenskodlade färs hon använder när hon lagar lasagne, så i vissa fall blandar hon upp den med hälften nötfärs – för övrigt ett tips hon vill ge till alla som önskar äta mer grönt; börja med att byta ut en del av köttet. Och gräv där du står, det vill utgå från den mat du normalt sett äter och förgröna den lite i taget med svenskproducerade grödor i säsong.

Lasagne på svenskodlad färs
Vill du öka andelen grönt på tallriken, kanske för hela familjen? Laga Jessie Sommarströms baljväxtlasagne på svenskodlad färs gjord på sötlupin, gråärt, åkerböna och raps (eller någon annan vegofärs). Addera gärna lite hetta och bjud med gulärtshummus och kålsallad!

Att skära upp grönsaksstavar och ställa fram medan maten lagas är ett perfekt sätt att introducera ”nya” grönsaker och få barnen att testa sådant de annars kanske hade ratat. Däremot vill hon inte lura dem genom att låtsas att det är något annat än vad det faktiskt är.

– Jag säger ”det här är mat som får dig att växa och må bra i kroppen så att du orkar leka och träna”. Jag säger även att det är mat som är bra för klimatet, vilket min äldsta son är absolut mottaglig för, han är med i miljörådet i skolan.

FLER RECEPT: Sommarbowl med ponzulax, säsongens grönt och citronmajonnäs

Kopplar av med rörelse

Jessie är inte typen som samlar ny kraft och inspiration genom att ligga i tv-soffan eller slösurfa på mobilen. Nej, hon ger kroppen sitt genom att yoga, löpträna och styrketräna.

– Usch, jag låter verkligen jättepräktig, men för mig är träning lika med avkoppling och den gör också att jag känner mig piggare rent mentalt, säger hon.

Även barnen är fysiska och gillar att spela fotboll, cykla eller bara leka utomhus.

– Vi bor på en ö i Stockholms skärgård och har naturen precis runt knuten så det där med att vara ute i skog och mark är ganska enkelt.

Balans är ett ord som Jessie återkommer till flera gånger. Konsten att hitta den perfekta balansen mellan syra, sälta och sötma i matlagningen precis som att hitta balansen mellan det nyttiga och det man kanske helst borde skippa.

– Men jag tror inte på att utesluta läsk och godis, det får bara en tvärtomeffekt. Så vi kör med fredagsmys och lördagsgodis hemma hos oss, sedan får det vara bra med det.

Lika viktigt är det så klart att hitta balansen mellan arbete, familj och fritid.

– Balans betyder allt för att livet ska vara hållbart och hälsosamt hela vägen, slår hon fast.

FoodFive matlagningsläger
När kocken Annica Karlssons egna barn började närma sig tonåren startade hon FoodFive. Det blev startskottet för att hennes mission att fler barn och ungdomar ska ta plats i köket. Foto: Jonas Olson

Så engagerar sig Arvid Nordquist

För de allra flesta är Arvid Nordquist synonymt med egenrostat (och 100 procent hållbart certifierat) kaffe, men färre vet kanske att det svenska familjeföretaget i tredje generationen representerar ett 40-tal varumärken på den nordiska marknaden. Några av dessa är med och sponsrar olika aktiviteter och evenemang riktade till barn och ungdomar, till exempel:

FoodFives matlagningsläger

Många av recepten du hittar här på SMAKA är skapade av kocken Annica Karlsson. Sedan 2017 erbjuder hon matlagningsläger och kvällskurser på två platser i Stockholmsområdet för barn och ungdomar i åldern 11–14 år. Syftet är dels att släppa in fler barn i köket, dels att tidigt väcka ett matlagningsintresse för att fler ska vilja söka sig till den roliga restaurangbranschen, där stor kockbrist råder.

Målet är att deltagarna ska kunna laga mat till sin familj en dag i veckan. De får bland annat lära sig att använda riktiga knivar, hacka lök och strimla grönsaker som proffsen, tävla i att dofta på olika kryddor och diskutera smaker.

– Vi sponsrar FoodFives verksamhet då vi vill att så många barn som möjligt tidigt får upp ett intresse för matlagning. Vi tror att matlagning bidrar till barnens kreativitet och lärande, säger Linnéa Hansson, produktchef för flertalet smaksättare på Arvid Nordquist.

Stadium Sports Camp och Lilla Tjejmilen

Sun-Maid, ett av varumärkena i Arvid Nordquists portfölj, sponsrar Stadium Sports Camp då företaget gärna vill engagera sig i sammanhang där idrott, hälsa och välmående står i fokus.

Stadium Sports Camp är Sveriges största sport- och upplevelseläger för barn och unga i åldrarna 10–15 år. Lägret arrangeras på sommaren med möjlighet att prova på flera olika sporter och aktiviteter. Genom sportens värld skapas mervärden för alla deltagande parter och den inspirerar både deltagare och ledare till ett aktivt, socialt och hälsosamt liv.

Sun-Maid är också sponsor till Lilla Tjejmilen, loppet för tjejer i åldrarna 5–13 år där alla är vinnare. Viktigast är inte att springa snabbast, utan att ha kul längs vägen och att känna sig stark och fantastisk. Under tiden Stadium Sports Camp och Lilla Tjejmilen pågår bjuder Sun-Maid alla på russin för naturlig ork och energi.

– Russin är ett perfekt snack utan tillsatt socker för barn som behöver fylla på med lite ny energi, säger Åsa Deullar, produktchef för Sun-Maid på Arvid Nordquist.

Med omtanke om hälsa, miljö och klimat

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.