Momentet som avgör smaken på ditt kaffe

Åtta till femton minuter. Så lång tid tar det att rosta kaffe – en känslig process som är avgörande för exakt hur din färdiga kopp kaffe kommer att smaka.

Smaken på ditt kaffe påverkas av allt från platsen som dina kaffebönor har växt på till val av bryggmetod. Inte minst rostningen är en central del i processen – det är här kaffet får sin karaktär, och utan den skulle bönorna på sin höjd resultera i en svag teliknande dryck.

Värmen frigör smakbärare

Rostningen är en känslig process där små misstag kan få stora konsekvenser, men med dagens moderna tekniker går det att få ut exakt det man vill från de känsliga bönorna. När bönans cellväggar expanderar av värmen i rostningsprocessen frigörs fetter och oljor, och eftersom fett är en smakbärare är det här ett viktigt och avgörande moment.

LÄS MER: Kaffe och cocktail i ett – så gör du en lyxig espresso martini

När bönorna närmar sig 200 grader hörs ett tydligt poppande ljud – ungefär som popcorn – och då är det dags att börja avrunda rostningen. Här kan så lite som en halvminut för länge i rostningsskålen innebära att kaffet blir odrickbart.

Rostningen tar mellan åtta och femton minuter, berättar kaffeproffset Wilhelm Nordquist. 

Max en kvarts rostning

Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist och fjärde generationen i ägarfamiljen, har ingående kunskap om kafferostningens ädla konst:

– Beroende på rostningsprofil är rostningen över på åtta till femton minuter. Sedan får bönorna svalna i kall luft för att därefter vila ett antal timmar utifrån om de ska användas som hela bönor eller om de ska malas, eftersom bönorna är mjuka efter rostningen och smakerna succesivt utvecklas när bönorna hårdnar, förklarar han.

Arvid Nordquist Selection
Arvid Nordquist Selection är en serie ekologiska kaffesorter, från ljusrost till extra mörkrost. Foto: Pepe Nilsson

Från ljust till extra mörkt – vilken är din favorit?

Hos Arvid Nordquist sker rostningen genom att kaffebönorna roteras med en 500-gradig varmluftström i en stor skål. Värmen gör att bönorna sväller upp, blir lättare och samtidigt mörkare. Här är en liten guide till fem olika rostningar av ekologiska kaffebönor.

Ljusrost - Blond

Försiktigt rostat kaffe som bjuder på blommiga, fruktiga och söta toner. Innehåller också mer koffein än mörkrostat kaffe och dricks med fördel utan mjölk.

Mellanrost - Solid

Det mest sålda kaffet i Sverige. Mellanrost är för många ett bra frukostkaffe, med både fruktighet och lite nötighet.

Mellanmörk - Eko

Här kombineras de fruktiga tonerna med nötighet och behaglig beska. Eftersmaken är generös och rund, med viss pepprighet.

Mörkrost - Reko

När bönorna mörkrostas bränns de syrliga egenskaperna bort. I stället får bönorna en mild bitter, knäckig karaktär.

Extra mörkrost - Amigas

Ett extra mörkrostat har ännu mer behaglig bitterhet och knäckkaraktär än ett mörkrostat. Det här är ett kaffe som är perfekt att dricka tillsammans med mjölk och till mörk choklad, eftersom kaffet och chokladen lockar fram de fina aromerna ut ur varandra.

Mer om kaffe