Sommelierens tips för att lagra vin hemma
”Kan jag lagra det här vinet?” är en av de vanligaste frågorna sommelieren Daniella Lundh Egenäs får om vin. Här förklarar hon grejen med att lagra vin, tipsar om vilka viner som vinner på lagring, vad du bör tänka på och hur du maxar vinupplevelsen när du väl ska dricka ditt lagrade vin. Hon berättar också om fördelarna med vin på magnumflaska.
Aldrig tidigare har folk sökt så mycket information om och ställt så många frågor kring hur de kan påverka ett vin efter att de har köpt hem det, däribland om det går att lagra.
Frågvisheten går hand i hand med en växande folklig vinvåg som investerar i dyrare viner av högre kvalitet. Trenden i att alltfler väljer att dricka mindre, fast bättre, har puttrat i flera år, men tog ordentlig fart under coronapandemin till följd av alla uteblivna restaurangbesök, vilket Systembolagets försäljningssiffror för den perioden tydligt vittnar om.
LÄS OCKSÅ: Tips på viner att lagra i Arvid Nordquists sortiment (och tre öl)
Krogen fick alltså tillfälligt flytta hem under pandemin och även om världen nu har öppnat upp igen tror vi att många kommer fortsätta vilja utveckla sitt intresse för vin och lära sig mer om hur de maxar vinupplevelsen vid det egna middagsbordet.
Vi bad sommelieren Daniella Lundh Egenäs svara på några vanliga frågor om att lagra vin, hur du gör när du ska servera ett lagrat vin – och varför vin på magnumflaska är så himla bra.
Vad är grejen med att lagra vin?
– Det är häftigt att följa hur ett vin utvecklas med åren. Ett väldigt strävt rött vin blir mjukare medan ett väldigt fruktdrivet vin ändrar karaktär till mer torkad frukt exempelvis. Att dricka äldre årgångar har något mystiskt över sig, och att dricka sin egen årgång är ofta populärt.
Går alla viner att lagra?
– En av de vanligaste frågorna jag får är ”kan jag lagra det här vinet?”, men rent krasst är de flesta viner under 200 kronor på Systembolaget gjorda för att drickas nu och de konsumeras också inom 24 timmar. Men oavsett skulle dessa viner inte vinna särskilt mycket på lagring. Gamla vinländer som Spanien, Italien och Frankrike har en helt annan lagringstradition. Där har många en egen vinkällare och köper lådvis med vin, inte sällan direkt från producenten. Vinerna förvaras i vinkällaren och dricks sedan under flera år.
Så vilka viner vinner på lagring?
– Har vinet en mörk flaska är det mer anpassat för lagring än om den har en genomskinlig flaska, eftersom vin är väldigt känsligt för ljus. Sedan handlar det helt och hållet om vinets karaktär. Lämpliga viner att lagra är röda viner med mycket tanniner (strävhet) och relativt hög alkoholhalt, vita stilla och mousserande viner med hög syra samt söta viner.
Därför ska du lagra vin på magnumflaska
Förutom att Daniella Lundh Egenäs tycker att det är roligare med större vinflaskor då det känns lyxigare och räcker till fler, finns det en annan fördel. Den om att storleken har betydelse. Vin på magnumflaska sägs nämligen vara det optimala lagringsformatet.
– Det är väldigt mycket mindre luft kontra vin i en större flaska. Syret i luften får vinet att åldras och när påverkan blir mindre går mognaden långsammare, vilket generellt sett gynnar vinets kvalitetsutveckling, förklarar hon.
Daniella poängterar att viner på magnumflaska tar längre tid på sig att utvecklas och att det kan skilja flera år jämfört med en normalstor flaska – alltså för samma vin. Så det kanske inte är något för den otålige, men annars väl värt att testa. Något hon själv fick möjlighet att göra under ett besök hos en producent av mousserande vin i italienska Franciacorta.
– De hade buteljerat exakt samma vin i fem olika flaskstorlekar; standard, klassisk magnum på 1,5 liter, tre liter, sex liter och nio liter. Vinerna var uppemot 30 år gamla. Standardflaskan och magnumflaskan var oxiderade och nästintill odrickbara, säger hon och fortsätter:
– Bäst var sexlitersflaskan medan den på nio liter också var odrickbar på grund av alldeles för hög syra, den hade behövt minst 30 år till. Det var otroligt att få uppleva skillnaden!
Hur kommer jag i gång med att lagra vin?
– Tänk mörkt, vibrationsfritt och en jämn, hyfsat sval temperatur. Har du inte tillgång till en husgrund, vinkällare eller ett vinlagringsskåp – lagra i garderoben! Där längst in i mörkret klarar de flesta viner av att ligga ett par år. Får du blodad tand tycker jag du ska investera i ett vinlagringsskåp med ställbar temperatur (jag har mitt på 12 grader) och rätt luftfuktighet, runt 70 procent. Köp större än vad du först hade tänkt, skåpet fylls snabbt upp, trust me!
När är det dags att dricka ett lagrat vin?
– Det perfekta drickfönstret skiljer sig från person till person. Tycker du om stilen av en mogen, lagrad champagne med helt andra aromer och smaker eller vill du ha din champagne torr, krispig och citrusfräsch? Mitt tips är att köpa hem och lagra flera flaskor av samma vin för att sedan prova det i olika faser. Visst kan du använda olika appar, kolla årgångstabellen för vissa regioner eller läsa på om vinet hos leverantören, men själv går jag mer på känsla.
Hur hanterar jag ett lagrat vin vid servering?
– Är det ett rött vin med fällning och du har haft flaskan liggande rekommenderar jag att du häller upp det i en karaff och dekanterar försiktigt, det vill säga separerar fällningen. Eller så jobbar du med framförhållning och ställer flaskan upprätt ett dygn för att fällningen ska få en chans att lägga sig i botten. Då räcker det att hälla upp försiktigt i glasen.
Bör inte alla lagrade viner luftas också?
– Normalt sett vinner alla viner på luftning, även champagne, men med äldre viner kan det vara tvärtom. Det skyr syre och kan dö ut om du swirlar runt det i en karaff. Häll i stället upp det direkt i glasen eller försiktigt i en smalare karaff. Till ett yngre vin väljer jag en karaff med stor, platt botten och ser till att syresätta det ordentligt. Ett rejält strävt, rött vin kan må bra av tre, fyra timmars luftning medan en tajt Barolo kan behöva ännu mer tid.
Winesplaining: Prova, lagra, njut av vin
Vill du lära dig ännu mer om att lagra vin? Då tycker vi du ska läsa ”Winesplaining: Prova, lagra, njut av vin” (Roos Tegner) av vinjournalisten Anders Melldén. Boken är en efterlängtad uppföljare till succén ”Winesplaining – Värt att veta om vin” och tar vid där den slutade.
Anders Melldén gästar ibland Daniella Lundh Egenäs liveprovningar via Vinkompassen och han är en mästare på att göra det både roligare och lättare att förstå sig på vin och vinets kemi. Avsnittet om lagring tar avstamp i Bibelns Lukasevangelium där Jesus säger: ”Ingen som har druckit gammalt vin vill ha nytt eftersom han tycker att det gamla är bäst”. Men är gammalt vin alltid ett strå vassare? Vad sker rent kemiskt i vinet när det lagras och hur smakar en röd Bordeaux efter 10 års lagring? Det och mycket mer winesplainar Anders om på det pedagogiska, underhållande och högst unika sätt han har gjort sig känd för.