Så väljer du malningsgrad för hela kaffebönor

Med hela kaffebönor har du alltid nära till rika doft- och smakupplevelser. Investera i en bra kvarn och anpassa sedan malningsgraden från extra fint till grovmalet beroende på hur du vill brygga ditt kaffe just för stunden. Här är några handfasta grundprinciper.

Vi ska strax berätta hur du maler ditt eget kaffe till fem olika bryggmetoder, men först några ord om själva kvarnen du ska mala kaffet med.

Investera i rätt kaffekvarn

Mormor eller farfars manuella kaffekvarn med vev i all ära, men tyvärr är den sällan särskilt ändamålsenlig nuförtiden (om än snygg som inredningsdetalj, det ska den ha cred för ändå!). Välj i stället en manuell kvarn av nyare snitt eller en elektrisk kaffekvarn av hög kvalitet. En sådan bör vara utrustad med platta eller koniska malskivor, för att få ut det mesta av dina hela kaffebönor.

LÄSTIPS: Kaffeodling som bidrar till en mer jämställd värld

Se din kvarn som en investering. Du vill kunna kontrollera malningsgraden och få ett jämnt resultat, vilket enklare/billigare modeller med knivar eller roterande blad inte klarar av. Spana därför efter en kvarn kring tusenlappen och uppåt.

När du väl har kaffekvarnen på plats är det viktigt att du lär känna den. Experimentera med olika malningsgrader till samma bryggmetod, brygg kaffet och jämför resultaten för att förstå skillnaden. Det skapar förutsättningar för att mala hela kaffebönor bättre och brygga godare kaffe.

Från extra fint till grovmalet

En av fördelarna med hela bönor som du maler själv är att du kan använda samma (favorit)kaffe till olika bryggmetoder. Tumregeln är att ju kortare extraktionstid, det vill säga tiden som kaffet är i kontakt med vattnet, desto mer finmalda bönor. Kaffets volym spelar också roll för vilken malningsgrad som lämpar sig bäst.

Mokabryggning – extra finmalet

När du använder mokabryggaren ska kaffet malas nästan lika fint som florsocker och sedan packas lätt i filtret på bryggaren. Kännetecknande för den här bryggmetoden är att kaffet blir starkt och smakrikt; som en espresso utan crema. Förkoka gärna vattnet innan du häller i det i bryggaren. Då får du i gång bryggningen snabbare, vilket gör mycket för smaken.

Espresso – lite finare än bryggmalet

Generellt ska kaffebönorna du maler till espressomaskinen först och främst vara så färska som möjligt (gäller i och för sig oavsett bryggmetod), sedan maler du dem något finare än till filtret i en elektrisk kaffebryggare. Exakt hur finmalet är svårt att säga, testa dig fram för att se vad som fungerar bäst. Om espresson smakar för blaskigt och tunt är kaffet för grovmalet, blir den bränd och bitter är det för finmalet.

Tips!
Förutsatt att kaffet packas lagom mycket (cirka 15 kilos tryck) och att espressomaskinens tryck ligger på 9 bar ska det ta 20–30 sekunder att brygga en enkel espresso på 30 milliliter. För en dubbel espresso gäller samma bryggtid, men 60 milliliter färdig mängd. Det är det säkraste måttet på att malningsgraden är korrekt.

LÄS MER: Så gör du för att få en perfekt crema på din espresso

Elektrisk kaffebryggare – finmalet

Mal bönorna till den klassiska, elektriska kaffebryggaren i en grovlek liknande strösocker, alltså finmalet. Smaken på kaffet påverkas av flera parametrar, bland annat vilken bryggare du har, hur ofta du rengör den samt hur du doserar och med vad. Beräkna 7 gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten. Mer än så riskerar att ge ett (för) beskt kaffe. För ett starkare kaffe – byt till ett mörkare rostning i stället för att ta för mycket.

SE ÄVEN: Receptet på riktigt gott bryggkaffe – baristamästaren guidar

Presskanna – finare än grovmalet

De flesta moderna kaffekvarnar har ett särskilt läge för pressobryggning. Malningsgraden ska ligga någonstans mellan brygg- och kokkaffe i grovlek. Häll på vattnet direkt från en vattenkokare för att försäkra dig om en tillräckligt hög temperatur. Förvärm gärna kannan med hett vatten för att det färdiga presskaffet inte ska svalna för snabbt. Beräkna en skopa (7 gram malet kaffe) per deciliter vatten och en bryggtid på 3–4 minuter. Foto: Caroline Borg

 

Kokkaffe – grovmalet eller redan anpassat

Oavsett om du väljer att koka kaffe över öppen eld, på stormkök eller hemma på spisen, vilket ju var den vanligaste bryggmetoden innan elbryggarens intåg, ska bönorna grovmalas. Dosera cirka 7 gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten eller 60 till 65 gram malet kaffe till 1,2 liter vatten till cirka 1 liter färdigt kokkaffe. Viktigt är att du orkar vänta tills kaffet har dragit klart och sumpen har lagt sig (beräkna 6–8 minuter) innan du häller upp en rykande nykokt kopp. Missa inte vår steg för steg-guide till hur du kokar kaffe över öppen eld! Foto: Fredrik Telléus

Tips!
Arvid Nordquist Kok är ett mellanrostat och grovmalet kaffe klart att använda till kokkaffe. Till egen kvarn rekommenderar vi de mer mörkrostade sorterna Arvid Nordquist Gran Dia och Frankrost eller mellanrostade, ekologiska Solid från vårt sortiment av hela kaffebönor.

Så länge håller hela kaffebönor

Kaffe är en färskvara som börjar oxidera och tappa aromämnen i samma sekund som förpackningen bryts. En öppnad förpackning hela bönor håller cirka tre veckor, därefter har kaffet förlorat så pass många aromer och påverkats av syre på ett sätt som ger en betydligt försämrad smakkvalitet. Var därför noga med att återförsluta originalförpackningen efter varje tillfälle och förvara den i en lufttät burk.

Slutligen – för bästa smak och resultat – mal bara den mängd kaffe som går åt för stunden.

Hela bönor kontra hela bönor till espresso

När du står vid butikshyllan och ska köpa hela kaffebönor kanske du undrar vad som skiljer ”vanliga” hela bönor från de paket med hela bönor som det står espresso på.

– Det som skiljer dem åt är att blend och rostning är anpassad till olika bryggmetoder. För espresso används ursprung och arter av kaffe som ger en större kropp. Bönorna rostas också traditionellt sett mörkare. Andra hela bönor är tänkta att malas framför allt till bryggkaffe, förklarar Marcus Burman, Quality Manager på Arvid Nordquist.

Hela bönor inom bryggkaffe är mer olika varandra sinsemellan än hela bönor för espresso. Det beror på att preferensramen kopplat till blend och rostning skiljer sig mer från person till person i den förstnämnda kategorin. Men det är så klart fritt fram att experimentera.

– Du kan givetvis testa att använda hela kaffebönor tänkta för espresso till bryggkaffe och vice versa för att se vad du själv föredrar, däremot skulle smakerna enligt vår mening inte bli lika bra som vi har tänkt med våra produkter avsedda för espresso, säger Marcus Burman.

Fler ”skolor” och guider att upptäcka