Gin – trendigare än någonsin med en typ för alla

Efter att ha gjort comeback på 1980-talet har intresset för gin ökat lavinartat under 2000-talet. Små och stora gindestillerier världen över tillverkar i dag många olika ginsorter och experimenterar vilt med allehanda smaksättare. Nyligen lanserades en smaksatt brittisk gin med björnbär och svarta vinbär i Sverige – perfekt i mästerkockens Bramble Gin Sour!

Sprungen ur den holländska enbärsspriten genever har gin haft sina historiska upp- och nedgångar för att numera vara mycket trendigt inte bara som drinkingrediens i Gin & Tonic med flera gindrinkar utan även att njuta av precis som den är – eller i och till mat.

LÄS OCKSÅ: Baristan tycker till om kaffe i och till mat
 
Utbudet av specifika ginprovningar och dedikerade ginbarer är större än någonsin, och de stora, traditionella gintillverkarna driver branschen framåt jämte tusentals lokala, småskaliga destillerier med fokus på hantverksmässigt framställd gin i ofta numrerade flaskor.  
 
– Gin är otroligt mångfacetterat och borta är dagarna när det bara serverades med ”ice and a slice”. I dag är garnityren äventyrligare och vackert presenterade, gjorda för att intensifiera smaker och aromer i den valda typen av gin, säger Daniel Patton, försäljningschef på brittiska Union Distillers, grundat 2013 av ingenjören och ginentusiasten Mark Gamble.

Tradition förenat med innovation

Daniel Patton menar att gin är här för att stanna. Visst, boomen börjar stabilisera sig något, men gin är fortsatt en växande kategori. Under varumärket Two Birds Spirits producerar Union Distillers ett varierat och prisbelönt sortiment av hantverksgjorda spritdrycker.
 
– Vi britter ser gin som vår nationaldryck, och även om det har hänt väldigt mycket i tillverkning och kryddning jämfört med hur gin framställdes från allra första början, brinner vi som företag passionerat för att värna om de traditionella metoderna för gindestillering och att fortsatt tillverka gin i små batcher för att vara trogna vårt ursprung, berättar han.
 
– Med det sagt ser vi en stark efterfrågan på smaksatt gin, särskilt fruktiga smaker, så därför utforskar vi ständigt nya, innovativa smaksättningar. I dag rymmer vårt sortiment något för alla – från vår prestigefyllda London Dry Gin till våra storsäljare Two Birds Watermelon Gin och Two Birds Pink Grapefruit & Pomegranate Gin, fortsätter Daniel.

Unik Sverige-lansering från Two Birds Spirits

Våren 2022 berikades Systembolagets ordinarie sortiment med Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin. Daniel Patton berättar att denna smaksatta gin har tillverkats särskilt för den svenska marknaden. I grunden är det en klassisk London Dry Gin som sedan har fått ta smak och färg av lokalt odlade björnbär och svarta vinbär.
 
– Många smaksatta ginsorter är enligt vår mening alldeles för söta och för starkt infuserade. Det gör att de förlorar den finstämda enbärskaraktär som kännetecknar just gin. Ofta görs dessa med artificiella aromer, vilket vi är noga med att inte använda.
 
Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin gör det enkelt att lyckas cocktailen Bramble då den ersätter den björnbärslikör som annars ingår i originalreceptet. Men den är minst lika god att dricka som den är eller tillsammans med en läskande, lätt tonic, tipsar Daniel.

Ginälskande mästerkock bjuder på drink

Det har nog inte undgått någon att också Sverige kan stoltsera med flertalet framgångsrika ginbrännerier, däribland Hernö Gin i Dala drygt 1 mil väster om Härnösand med en egen cocktailbar på Hornsgatan i Stockholm, och Stockholms Bränneri på Folkungagatan där du kan få en guidad tur i destilleriet, gå på ginprovning eller delta i en hel barkväll.

Bramble Gin Sour av Sofia Henriksson
För SMAKAs räkning har ginälskaren Sofia Henriksson fått testa Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin. Resultatet? En Bramble Gin Sour med lyxigt äggviteskum på toppen!

I Systembolagets ordinarie sortiment finns ett 30-tal ”fasta” ginvarianter och utöver det finns beställningssortimentet med knappt 390 till. Då har vi inte ens nämnt alla nätsajter, vissa med flera tusen olika sorters gin. En som ofta går ut och dricker gindrinkar, köper hem gin till sitt två våningar höga barbord och gärna blandar till drinken själv är Sofia Henriksson, vinnare av Sveriges mästerkock 2020, kokboksförfattare och matkreatör.
 
– För mig finns ingen annan spritsort, vodkan står gömd i ett skåp, haha. Och går jag ut och äter tar jag nästan hellre en välgjord negroni än ett glas champagne före maten, säger hon.

Sofia tycker om gin för att det är så komplext, men ändå simpelt och gott att dricka på en isbit, samtidigt som det är grymt i drinkar och passar både i och till mat. Om hon var tvungen att välja endast en gintyp för resten av livet blir svaret en klassisk London Dry Gin (läs mer om olika sorters gin lite längre ner) och hon har alltid en skvätt gin i sin pressgurka. Och så vurmar hon för att göra ”innepastan” penne alla vodka med gin. En riktig smakförhöjare!

Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin 
nr 50, 299 kr
 
Denna brittiska hantverksgin från prisbelönta Two Birds Spirits är särskilt framtagen för den svenska marknaden. Den är djupt lilaröd i färgen och har en fantastisk doft av mörka frukter och bär. Förutom att vara naturligt smaksatt med björnbär och svarta vinbär har ginen en torr och subtil eftersmak av enbär. Drick som den är eller använd som drinkbas.

En hel värld av gin

För att få kallas för gin måste enbär ingå i tillverkningen. Förr i tiden var det i princip vad gin smakade, men numera är variationen i ginstilar och kryddning i det närmaste oändlig. Många har försökt sig på att kategorisera den moderna ginkartan genom att utarbeta bland annat smakskalor, ”periodiska system” och smakhjul, men bortsett från dessa finns ett antal grundläggande kvalitetsbeteckningar att hålla utkik efter på flaskan.

Olika sorters destillerad gin

  • London Dry Gin – en typ av torr gin som kan tillverkas överallt, inte bara i London alltså. Tillverkas med destillerade kryddor utan tillsats av smakämnen eller sötningsmedel. Var i gintidernas begynnelse den vanligaste ginvarianten.
  • Old Tom – en sötare, fylligare typ av ginstil som har återupptäckts och förfinats av främst hantverksmässiga destillerier. Syns ofta med en katt på etiketten, då vissa påstår att den uppstod när den gamle katten Tom ramlade ner i en tunna med gin.
  • Navy Strength Gin – indikerar hög alkoholhalt, minst 57,1 volymprocent. Uttrycket myntades på 1700-talet då den brittiska flottans män avlönades med bland annat gin. Alkoholstyrkan testades med att fukta krut, och om den trots fuktigheten gick att tända visste sjömännen att ginen höll måttet. Vissa kallar det därför för Gunpowder Gin.

Andra ginbeteckningar

Plymouth Gin är mer en geografisk benämning är kvalitetsbeteckning på gin som tillverkas just i Plymouth. Står det New Wave eller International på ginflaskan handlar det mest om att tillverkaren inte förbinder sig till att följa så många regler, hit hör många hantverksgin. Pink Gin, även kallat roségin eller rosa gin, har färgats rosa och/eller infuserats med röda frukter och/eller bär, men denna ginstil har inget med drinken Pink Gin att göra. Sloe Gin är en blåröd likör där slånbär får laka ur i gin och socker, men i vissa fall är det kort och gott en spritdryck med slånbärssmak, som inte har något med gin att göra. Ginlikörer finns det för övrigt flera varianter av. Vissa tillverkar åldrad, lagrad gin, så kallade ”sip gins”, vilka mest är tänkta att drickas som de är, med is. Utöver alla dessa benämningar finns alla smaksatta ginsorter, där ginen får dra med mer eller mindre starka smaksättare i sig, det vill säga andra sådana än de mer traditionella ginkryddorna.
 
Källor: Systembolaget och boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” av Hans-Olov Öberg

Lär dig mer om vin, växtdryck – och kaffe