Så öppnar du en flaska champagne eller annat bubbel
Hur ska en flaska champagne, crémant, cava, spumante eller annat mousserande vin egentligen öppnas? Det är faktiskt viktigare än du kanske tror att ha koll på. Inte bara för tjusig servering, utan även för säkerhetens skull. Här guidar vi till hur du gör!
Ingen vill ha en champagnekork rätt i ögat. Ändå är det den vanligaste orsaken till ögonskador i Frankrike. För när korken inte hålls på plats av grimma och metalltråd kan den nämligen, helt utan förvarning, skjuta i väg med en hastighet av 64 kilometer i timmen.
LÄS OCKSÅ: Roliga fakta om champagne att underhålla med på festen
Så kan det gå när kraften från i genomsnitt 49 miljoner bubblor släpps lös. Men öppnar du en flaska bubbel korrekt, slipper du oroa dig för både sjukhusbesök och onödigt spill.
Öppna en flaska bubbel på rätt sätt
Visst kan det kännas festligt att skjuta i väg en champagnekork och orsaka en mindre bubbelkaskad. Men det blir lätt kladdigt, är inte särskilt ekonomiskt och också farligt.
Gör i stället så här:
- Riv av foliehöljet (om sådant finns) längs perforeringen eller genom att dra i den lilla fliken som ofta finns, alternativt skär av det med en vass kniv.
- Lossa grimman, det vill säga metallkorgen runt korken, men låt den sitta kvar. Håll en hand runt flaskhalsen och tummen ovanpå grimman medan du lossar den. Släpp inte taget, för så fort korken är osäkrad går ingen och inget säkert.
- Ha kvar ena handen över kork och grimma och ta ett stadigt tag med andra handen under botten på flaskan. Rikta flaskan bort från dig själv och alla känsliga föremål.
- Vrid sakta flaskan så kommer korken långsamt glida ut. När korken nästan är ute håller du kvar den några sekunder för att utjämna trycket i flaskan.
Proffsen snabbaste kylknep
Glömde du att kyla bubblet? Ingen fara. Lägg flaskorna i frysen om du inte har tid att vänta på att kylen ska göra jobbet. Kommer gästerna om tio minuter? Fyll upp en bunke eller stor skål med vatten och is. Häll i rikligt med salt, cirka 2 msk salt per liter vatten. Rör om och lägg ner flaskorna. Vips, så sjunker temperaturen! Saltet får isen att smälta snabbare, och energin som krävs för att göra det tas från det varmare innehållet i flaskorna. Ren kemi alltså.