Bli expert på olika sorters soja – styr upp en sojaprovning
Vin, champagne, öl, whisky, choklad, ost, kaffe och ja, vad mer i mat- och dryckesväg kan du arrangera eller gå på en provning av? Du kanske har testat det mesta, men då har du nog inte varit med om en kikimi – alltså sojaprovning! Här förklarar vi hur en sådan går till.
En eller gärna flera olika sorters soja är ett smakmässigt måste i varje matälskares hem, om du frågar oss. Men hur ofta reflekterar du över hur sojasås smakar? Salt, absolut, vad mer? Rätt så mycket mer, vilket du kommer att upptäcka när du väl börjar reflektera.
Det du också kommer märka är att det är skillnad på soja och soja, både när det gäller smak, kvalitet och vad olika sorters soja passar till.
LÄS OCKSÅ: Hantverket bakom den japanska sojasåsen
Kaffebönan innehåller drygt 800 aromämnen och det sägs att det går att identifiera uppemot 400 olika aromer i vin. Men visste du att naturligt bryggd sojasås innehåller över 300 aromämnen? Inte så pjåkigt det heller!
Det sojan också har, som kaffe och vin saknar, är gott om umami – den femte grundsmaken som lyfter och förhöjer övriga smaker i maten.
Sojaprovning i fyra steg
Sojaprovning på japanska heter kikimi och är en seriös ceremoni. Under en kikimi bedöms sojans färg, konsistens, doft och smak. Ungefär som vid en vinprovning alltså. Det kan låta tufft att smaka på soja rakt upp och ner, men vi lovar, det räcker med en liten mängd.
Färg och konsistens
Naturligt bryggd sojasås har en rödbrun färg med låg intensitet, den är med andra ord smått transparent, och lättflytande i konsistensen. Den går enkelt att snurra i ett glas, precis som ett vin, och sojan fastnar inte om du doppar ätpinnar i den. Ett klart kännetecken på kvalitet.
En kemiskt framställd sojasås känns ofta igen på den mörka ibland nästintill svarta färgen och att den är trögflytande, vilket gör att den klibbar fast vid ätpinnarnas spets.
Doft och smak
Snurra in luft i sojan du provar för att syresätta den. Det frigör alla dofter, återigen på samma sätt som vid vinprovning. Eller vänta, dofta först en gång innan du snurrar in luft i glaset för att uppleva hur aromerna förändras.
Du kan också röra om i sojasåsen en stund med en pinne. Håll sedan pinnen direkt under näsan och andas in djupt. Här kommer du märka att en sojasås som inte är naturligt bryggd har en intensiv doft som täcks över av en kemisk arom.
Då var det dags att smaka några droppar soja! Ta hjälp av en liten sked, om du inte känner för att ta en klunk vill säga. En kvalitetssoja som den naturligt bryggda har en rik, komplex karaktär och en fyllig, angenäm smak som soja av lägre kvalitet inte kan mäta sig med.
Prova olika sorters soja
Har du läst så här långt – varför inte bjuda in matroade vänner till en egen sojaprovning! Precis som du kan prova vin från olika länder eller ett och samma land, kan du tänka vid en sojaprovning.
Köp hem olika sorters japansk, kinesisk, koreansk och/eller indonesisk soja. Eller gör som här nedan och prova olika sorters japansk soja från Kikkoman. Häll upp i vinprovarglas eller små genomskinliga plastmuggar och börja prova – uppifrån och ner!