Här produceras Sveriges mest sålda rosévin (så klart är det franskt)

I rosévinets vagga Côtes de Provence står vinstockarna stadigt i medelhavssluttningarna och det är aldrig långt till en vacker vingård. Men det är hos den minst lika vackra och vidsträckta grannen, tillika världens största vinregion Languedoc-Roussillon, som ett av Frankrikes bästa vinkooperativ skapar Sveriges mest sålda rosévin.

Säg rosévin och du får kanske upp bilder för din inre syn av lavendelblå fält i Provence i södra Frankrike och ett glas ljust laxrosa vin på en beach club i Saint Tropez. För det var i Provence som rosévinet föddes rent tekniskt och vann i popularitet för känslan av glamorös dekadens.
 
LÄS OCKSÅ: Mer än bara till prat – så kombinerar du rosévin till mat
 
Regionens karaktäristiska roséstil spred sig till hela Frankrike och vidare ut i världen. För det görs givetvis inte bara franskt rosévin i Provence – långt ifrån. Västerut, fortsatt i söderläge med en lång kuststräcka längs Medelhavet, ligger Languedoc-Roussillon. Om Provence kallas för rosévinets vagga är grannregionen benämnd som vinets vagga, ja, faktiskt är det världens största vinregion. Volymmässigt slår den till och med Provence på fingrarna när det kommer till produktionen rosévin, även om stilen ofta är lik den provencalska.

Languedoc-Roussillon
Landskapet i Languedoc-Roussillon brukar beskrivas som en mosaik av olika sorters jordmån och klimatzoner. En underbar lekplats för en vinmakare. Foto: Shutterstock

Frankrikes bästa vinkooperativ

Languedoc-Roussillon är bland annat hem för ett av världens 50 mest kända varumärken inom vin – kooperativet Foncalieu med anor från 1967 då det grundades i Languedoc.
 
Foncalieu består av cirka 650 passionerade odlare inriktade på att skapa moderna, fruktdrivna och välgjorda viner för en bred publik. Det bedrivs ett omfattande hållbarhetsarbete längs hela produktionskedjan och Foncalieu gör också ekologiskt certifierade viner.

Rosévinsexpert och svensk storsäljare

Rosévin utgör 37 procent av Foncalieus totala vinproduktion. Det motsvarar cirka 5 procent av allt rosévin som produceras i Languedoc. År 2012 utsågs kooperativet till Frankrikes bästa, vilket säger en hel del i ett så pass anrikt och omfattande vinland med tuff konkurrens.

Puy Chéri
Ett friskt och bärigt rosévin passar utmärkt till enklare plockmat. Välj mellan fänkålssotad tonfisk med grillad paprika, sardeller och kapris eller gör en tartar på ugnsbakad rödbeta och smulad chèvre. Eller slå på stort och gör båda!

Syrah är en blå kvalitetsdruva som används till rosévin i Languedoc i allmänhet och till Foncalieus ljust rosa storsäljare på den svenska marknaden i synnerhet. Ungefär var tionde såld liter rosévin på Systembolaget är tappat på en flaska eller box märkt med Puy Chéri. Sedan bytet till årgång 2020 har vinet fått en uppdaterad design i skimrande roséguld.

Omtyckt rosé på flaska och box

Puy Chéri Syrah Rosé
nr 2209/nr 2209 (box)
 
Här ser du Sveriges mest sålda rosévin, klassat som ett superfynd i Dina viner och ett fynd i både Expressen och Allt om Mat. Vinet har också prisats flera år i rad i Vinordic Wine Challenge. Det är gjort på 100 procent syrah. Doften är frisk med inslag av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga hallon- och örttoner samt en syra i balans. Servera vid cirka 8 grader som sällskapsdryck, till rätter med fisk, skaldjur eller kyckling, kryddstark mat och gärna till buffébjudningen.

Bubblande roséer (och en stilla argentinare)

Bollinger Rosé

Läs mer

Ayala Rosé

(BS)

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé

(BS)

Läs mer

Oddbird Spumante Rosé

Läs mer

KWV Cuvée Rosé

Läs mer

Mer Frankrike och vidare ut i vinvärlden