Så brygger du pour over-kaffe
Lika mindful som mästerlig. Så kan man beskriva den manuella bryggmetoden pour over, eller droppkaffe som det också kallas (från engelskans ”drip coffee”). Vissa kallar det till och med för kaffets ”vin” då metoden tilltalar många finsmakare. Vi guidar steg för steg!
Pour over är ett nygammalt sätt att brygga kaffe som blivit trendigt på senare år, men med tillägg av en rad specialprylar – för den som verkligen vill ta sin kaffepassion till nästa nivå.
Här visar vi hur du gör i en Chemex, men principen är ungefär densamma för andra slags manuella kaffebryggare där långsamt och elegant är gemensamma ledord för att skapa en alldeles speciell kaffestund med koppen du brygger för hand.
Perfekt pour over-kaffe i en Chemex
I detta exempel använder vi:
- Chemex för 6 koppar
- Pappersfilter avsett för Chemex
- Kaffekvarn
- Kaffevåg med timer
- Pour over-kanna (långpipig)
- 50 g hela bönor (Arvid Nordquist Gran Dia)
- 750 g vatten (temperatur 92–96 grader)
Tips!
Till pour over passar mellanmörka Arvid Nordquist Gran Dia gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor. Det är ett fylligt kaffe med runda toner och en generöst fruktig eftersmak – 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Andra hela bönor vi rekommenderar är Arvid Nordquist Solid och Arvid Nordquist Franskrost.