Vinprovning hemma – så lägger du upp den
Olika druvor, smaktyper, stilar eller en dryckesresa i Champagne? Skippa den klassiska middagsinbjudan och satsa i stället på vinprovning hemma. Genom att välja ett tydligt tema och vara lite påläst är det lätt att lyckas. Från vänster till höger – nu kör vi!
Du behöver inte vara sommelier eller expert på något sätt, men det lönar sig för både dig och dina gäster att du som värd är väl förberedd när du vill anordna en vinprovning hemma. Att du kan presentera varje vin lite kort och driver provningen framåt. Fusklappar är förstås helt okej och på Systembolagets hemsida finns olika provningsprotokoll att skriva ut och låta alla fylla i. Det gör det enklare att komma ihåg alla intryck och underlättar jämförelser.
Innan ni börjar prova
Bestäm ett tema som intresserar dig och ta reda på fakta om ingående druvor i dina valda viner, deras ursprung, producenter och eventuella årgångar. Ett tips är att inte välja alltför lika viner, för att kunna utröna skillnader och nyanser. Fundera också över vilken nivå dina medprovare är på. Charmigt lättillgängligt eller mer komplexa, krävande smaker?
SE MER: Mer än bara till prat – så matchar du rosévin med mat
För en vinprovning hemma är fyra viner i en så kallad flight fullt tillräckligt. Utöver vin och provningsprotokoll behövs glas till alla viner i provningen (uppställda i en böj eller på rad), pennor, spottkopp och vatten för att släcka törsten. Systembolagets druvlexikon är bra att ha tillhands. Redo? Då sätter vi i gång!
Vinprovningens tre steg
Angrip varje vin systematiskt – utseende, doft och smak. Prova från vänster till höger och låt glasen stå kvar på sin plats under hela provningen. Håll alltid glaset i stjälken (den vill säga mellan kupan och foten, varsågod för en minilektion i vinglasets anatomi).
1. Titta
Luta glaset 45 grader och håll det framför ett vitt papper eller en vit duk i bra ljus. Har vinet en djup färg eller mer transparent? Färgen och dess intensitet kan skvallra om egenskaper för druvan vinet är gjort av, vinmakningen och vinets ålder. Unga röda viner har generellt en blåaktig nyans som med mognad blir allt rödare för att så småningom bli brun/tegelfärgad. Unga vita viner är blekt ljusgula eller svagt grönskimrande till att gå mer åt gul och gyllengul med ålder/mognad. Ta gärna hjälp av Winefollys färgkarta för vitt, rött och rosé!
2. Dofta
Ner med näsan i vinglaset och insup doften. Snurra sedan försiktigt runt vinet i glaset. Dofta igen, för nu när du har syresatt det, kommer aromerna bli ännu tydligare. Är doften stor eller liten? Vad doftar det? Kan du känna citrus, äpple, päron, fläder eller något blommigt? För ett rött vin kanske någon slags röda eller mörka bär? Försök att sätta ord på vad du känner och skriv ner dina intryck. Vissa aromer kommer från själva druvan, andra från vinmakningen och ytterligare dofter går att koppla till exempelvis fatlagring/mognad.
3. Smaka
Ta en klunk och skjutsa runt vinet ordentligt för att det ska komma i kontakt med hela munhålan. Så gör du normalt sett inte när du bara dricker vin, men syftet här är att du ska kunna få ett bättre hum om nivå av sötma, syra, tannin/strävhet (främst i rött vin/orange vin), alkoholstyrka, fyllighet, intensitet och så klart – vad vinet smakar. Gör på samma sätt som för doften och beskriv vad du upplever för olika aromer.
Smakar vinet som det doftar, eller dyker det upp några andra aromer? Tänk på att medan provningen pågår kommer smaken att förändras av luftens syre och stigande temperatur. Hur är eftersmaken, klingar den av snabbt eller håller den sig kvar länge i munnen?
Liggande eller stående
Inom vinvärlden talas det om horisontella och vertikala provningar. Den förstnämnda handlar övergripande om att prova viner från en och samma årgång. För att fördjupa dig i den horisontella provningen ytterligare kan du välja viner från samma region och av samma druvor, men från olika producenter, exempelvis röd bordeaux 2018. Det gör det möjligt att uppleva skillnaden mellan vinerna utan att behöva ta hänsyn till årgångsvariationen.
Under en vertikal provning väljer du viner av olika årgångar från samma producent, oftast även samma typ av vin. Med spetsade sinnen kan du uppleva klimatets påverkan på vinet och få en känsla för vilken årgång du föredrar och varför. För en otränad provare kan det vara svårt att märka stora skillnader, men det är onekligen ett spännande experiment!
Dags att dra slutsatser
När proffsen provar vin bedömer de avslutningsvis vinets kvalitet utifrån fyra parametrar; balans, längd, intensitet och komplexitet. Finns det en röd tråd i vinet eller spretar det åt alla håll? Är det ett bra exempel på sin stil eller smaktyp? Utmärker det sig utöver det vanliga? Men för dig som sitter på en vinprovning hemma räcker det gott att svara på om du gillar vinet eller inte. Motivera gärna varför – det kommer att utveckla ditt vindrickande!