Så går det till att göra bra alkoholfritt vin och bubbel

Utbudet av alkoholfritt vin har aldrig varit större och kvaliteten blir allt bättre. Men hur görs alkoholfritt vin? Häng med på en minilektion i vakuumdestillation, omvänd osmos och spinning cone column. Den förstnämnda metoden lägger grunden till både alkoholbefriat mousserande vitt vin och rosé, ekologiska bubblor på burk och matvänligt rött vin!

Det finns många anledningar till att inte vilja dricka alkohol, både för sin egen och andras skull, men att heller inte nöja sig med läsk, juice eller ett smaksatt mineralvatten när det vankas diverse festligheter, olika slags firanden och ibland bara en lite lyxigare vardag. Vilken tur att hyllorna med alkoholfritt vin växer så det knakar och också fylls på med produkter från producenter som gör sitt yttersta för att erbjuda alkoholbefriade premiumviner.

LÄS OCKSÅ: Rött, vitt och veganskt vin – vi klarnar upp saken

Tillverkning av alkoholfritt vin

Alkoholfritt vin finns i alla varianter; rött, vitt, rosé och mousserande. Det tillverkas som vanligt vin fram till att alkoholen tas bort, därför kallas det ibland för avalkoholiserat vin. Om producentens avsikt är att göra ett alkoholfritt mousserande vin sprutas gas in i det avalkoholiserade vinet med hjälp av den så kallade kolsyremetoden.

Förr i tiden destillerades vin för att få bort alkoholen, vilket resulterade i att det alkoholfria vinet ofta fick en kokt karaktär och att flera viktiga aromämnen gick förlorade. Numera görs alkoholfritt vin enligt någon av nedanstående tre metoder.

1) Vakuumdestillation
Vakuumdestillering är en väldigt vanlig metod för att göra alkoholfritt vin, särskilt i Tyskland, där det görs mycket alkoholfritt vin. Vinet förs in i en kolonn varpå luften sugs ut för att bilda ett vakuum. I och med att det blir ett lägre lufttryck i vakuum börjar alkoholen koka försiktigt redan vid normal rumstemperatur. När alkoholen kondenserar kan den separeras från vinet. Denna mer varsamma metod minskar sannolikheten att få kokta smaker i det färdiga vinet.

2) Omvänd osmos
Kallas även för membranfiltrering utifrån att vinet förs in i en kolonn med två behållare som hålls åtskilda av ett halvgenomskinligt membran. Med teknikens hjälp skapas ett tryck som tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet. Kvar blir en alkoholfri vätska.

3) Spinning cone column
En vanlig metod för avalkoholisering i Nya världen. Vinet hälls i en kolonn bestående av roterande koner som med hjälp av centrifugalkraft omvandlar vinet till en tunn hinna av vätska. I botten av kolonnen förs kvävgas in, vilken fungerar som bärare av vinets flyktiga aromer och smakämnen. Dessa kommer sedan att kondensera och separera från vinet varpå det passerar de roterande konerna än en gång vid en något högre temperatur för att kunna avlägsna alkoholen. Den alkoholfria vätskan återförenas sedan med arom- och smakämnena. I många fall tillsätter producenten slutligen lite ojäst druvjuice för mer smak och fruktighet.

LÄS MER: Nya världen och 9 andra ord som utvecklar ditt vinlingo

Vad är alkoholfritt?

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränsen för vad ett alkoholfritt dryckesalternativ eller komplement är. En del drycker har aldrig haft alkohol i sig överhuvudtaget medan andra är avalkoholiserade. Exempel på den tidigare är ojäst must, iste, enbärsdricka, kaffe, te, mjölk, saft och juice med mera. Exempel på den senare är vin, öl och cider. Så klart finns det definitioner för vad en alkoholfri dryck är, och inte. Dessa skiljer sig mellan olika länder.

EU – över 1,2 volymprocent alkohol i en dryck måste märkas ut på etiketten
Sverige – över 2,25 volymprocent alkohol i en dryck beläggs med alkoholskatt och klassas som en alkoholdryck.

Två olika märkningar

Systembolagets märkning ”alkoholfritt” gäller för drycker med en alkoholhalt mellan 0 och 0,5 volymprocent, där den övre gränsen är strängare satt än vad lagen kräver. Märkningen ”0,0 % alkohol” gäller för drycker helt utan alkohol, vilket märks ut med en särskild etikett. Spannet mellan 0,5 och 2,25 volymprocent alkohol kallas för lättdrycker, exempelvis lättöl.

Anledningen till att vissa alkoholfria drycker kan innehålla en liten mängd alkohol är för att det tekniskt har varit nära nog omöjligt att få bort all alkohol i en från början alkoholhaltig. I andra fall är valet medvetet, då alkohol lyfter fram smaker och aromer.

Källa: Systembolaget

Alkoholbefriat på Oddbirds vis

Det sociala företaget Oddbird tror på att få bukt med alkoholens baksidor genom att erbjuda välsmakande alkoholbefriat vin, öl och andra drycker av högsta kvalitet. Visionen är att bidra till en socialt och hälsomässigt hållbar dryckeskultur där det inte ska vara en kompromiss att välja ett alkoholfritt alternativ – det måste helt enkelt stå sig i konkurrensen.

– Först görs ett vin av premiumkvalitet med tydliga, skarpa smaker och hög syra. Efter att vinet har fått lagra på antingen ekfat eller ståltank placeras det i ett vakuum där endast lite, lite värme behöver tillsättas för att få alkoholen att sakta, men säkert, försvinna. Därefter buteljeras vinet eller tappas på klimatsmart ”slim can”, berättar Moa Gürbüzer, grundare och vd på Oddbird. 

Vakuumdestillationen bevarar varsamt alla aromer i Oddbirds viner som också är veganska och fria från kemiska tillsatser. 

Oddbird Organic Blanc de Blancs
Oddbird senaste lansering är friska och fruktiga Oddbird Organic Blanc de Blancs (nr 19041) – ett mousserande vitt vin gjort på 100 procent chardonnay från ekologiska odlingar i sydfranska Languedoc-Roussillon. Servera väl kyld som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Den smidiga, klimatsmarta förpackningen passar perfekt på picknick!

 

SE MER: Fredagskockens nyårsmeny med matchande alkoholfria dryckestips

Alkoholbefriat vin och öl från Oddbird

Oddbird Organic Blanc de Blancs

37 kr + pant

Läs mer

Oddbird Spumante

88 kr

Läs mer

Domaine de la Prade

89 kr

Läs mer

Oddbird Tanager IPA

36 kr + pant

Läs mer

Från alkoholbefriat till smakberikat