7 klassiska kaffedrycker med espresso som bas
Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado, och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sju klassiska kaffedrycker med espressobas och tipsar om två espressobaserade drinkar samt en snabb dessert med espresso och vaniljglass.
Kaffevärlden är enorm och det finns otaliga sätt att variera din vanliga kopp kaffe, särskilt med espresso som bas. Men det är lätt att känna sig vilsen framför menytavlan på kaféet eller kaffebaren. Det är också lätt att alltid välja samma espressobaserade kaffedryck.
SE ÄVEN: Espresso på svenska och hur du får en perfekt crema
Här berättar vi mer och listar fem kaffestinna italienare, en spanjor, en australiensare (eller ska det vara nya zeeländare?!) och lär dig att en gång för alla skilja en cortado från en caffè macchiato. Kanske testar du något nytt nästa gång!
7 espressobaserade kaffedrycker
RECEPTTIPS: Så gör du en vegansk cappuccino på baristans vis
LÄS MER: Lär dig mer om hur amerikanerna föredrar sitt kaffe
Visste du att…
Både australiensarna och nya zeeländarna säger sig ha uppfunnit flat white. Vem som har rätt att ta åt sig äran förblir oklart, men som namnet skvallrar om ska mjölkskummet vara ganska ”platt”.
Espresso i drinken (och desserten!)
Att det finns många olika espressobaserade kaffedrycker och varianter av dessa har du nog fått kläm på vid det här laget, men vad vet du om espressobaserade drinkar?
1. Espresso Martini
När du inte vill välja mellan kaffe och en drink är det läge att slå till på en Espresso Martini. Denna eleganta cocktail skapades under tidigt 1980-tal i London när en supermodell (vissa menar att det var Naomi Campbell, andra att det var Kate Moss) gick in på en bar och bad om något som skulle ”wake her up and mess her up”.
Grunden i en Espresso Martini är alltid espresso, sedan kan spritsort variera. Vill du dricka den på italienskt vis ska din Espresso Martini toppas med tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Här hittar du vårt recept på den populära espressodrinken!
2. Espresso Tonic
Om Espresso Martini uppfanns i London har vi faktiskt ett svenskt mikrorosteri att tacka för blandningen av espresso, tonic water och is. Drinken föddes i Helsingborg 2007 och blev omnämnd i ansedda tidningar som New York Times och The Guardian för att kort därefter plockats upp av kaffebarer, vanliga barer och krogar världen över.
I sitt ursprung hette drinken Kaffe & Tonic och ibland kallas den också för Coffee Tonic. I baristan Linnea Vannesjös recept på kaffe tonic använder hon ett cold brew-koncentrerat baserat på det ekologiska ljusrostade kaffet Blond, vilket passar utmärkt då den ljusare rostningen får bönornas blommiga, eleganta citrustoner att skina igenom.
3. Affogato
Häll läsk ovanpå en kula vaniljglass och du har gjort en float, som vissa av oss kanske minns från sin barndom. En affogato görs på samma sätt, fast betydligt mer sofistikerat med espresso i stället för läsk. Vi pratar trots allt italienskt kaffehantverk.
Affogato betyder ”dränkt”, vilket är exakt vad som sker med en kula vaniljglass när du häller nybryggd espresso ovanpå. Affogaton kan spetsas med likör, cognac eller whisky och är det perfekta valet när du inte vill välja mellan kaffe, drink eller dessert. Här är receptet!