Lär dig skillnaden mellan grönt, svart och rött te

Trots att allt te kommer från samma planta produceras oändligt många olika sorters te. Vi reder ut vad grönt, svart och rött te är, avslöjar vilket av dessa som faktiskt inte är ett te och förklarar vad ett örtte kan bestå av. Vi tipsar även om fem ekologiska tesorter med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor samt bjuder på Sparkling Tea!

Te är en uråldrig dryck med rötter i Fujianprovinsen i sydöstra Kina och näst efter vanligt vatten den mest konsumerade drycken i hela världen. Allt te kommer från teplantan Camellia sinensis. Den har i sin tur två underarter; Camellia sinensis sinensis och Camellia sinensis assamica, men framför allt förekommer de i tusentals korsningar och hybrider.

Kina, Japan, Indien, Sri Lanka och Taiwan räknas till de klassiska teproducerande länderna även om te odlas i totalt närmare 50 länder. Beroende på bearbetning efter skörd kan samma teblad förädlas till många olika sorters te – här går vi igenom de vanligaste.

Teplanta i blom
Så här ser teplantan ut när den blommar. Själva blomknopparna används till vissa teer.

Grönt te

Den smakmässigt största skillnaden mellan olika teer är om de är oxiderade (har reagerat med syre) eller inte. Grönt te hör till den senare kategorin och hettas upp direkt efter skörd genom ångning eller rostning för att undvika just oxidering. Upphettningen är momentet som gör grönt te grönt och ger det sin friska, naturliga, ibland nästan vegetabiliska karaktär.

Jordiga, gräsiga dofter och smaker är inte ovanligt för grönt te då det helt enkelt har kvar mycket av tebladens ursprungliga smak och allt dessa har påverkats av; jordmån, sol, vind, vatten, altitud och hela mikroklimatet. Det gröna teet har inte heller förlorat så mycket av teplantans hälsosamma ämnen. Gröna teer är generellt känsliga vid bryggning och kan bli väldigt beska, så låt det inte dra länge än rekommenderad tid för respektive sort. Lämplig vattentemperatur är 75–85 grader.

Prova Arvid Nordquist Äppellund – ett balanserat grönt te med frisk smak av äpple och honung. Låt tepåsen dra max 3 minuter för bästa resultat.

Svart te

Det svarta teet har inte funnits i lika många århundranden som grönt te, men ändå sedan slutet av 1500-talet. Hur det ”uppfanns” är oklart, även om sägnen hävdar att någon glömde bort att hetta upp tebladen så att de i stället oxiderade. Oxideringen sker genom torkning i riklig kontakt med syre. Det trollar fram det svarta teets unika färg och fyllighet samt smaker och aromer som skiljer det från andra tesorter.

Darjeeling, Assam, Ceylon och Earl Grey, smaksatt med bergamottolja, hör till de mest kända bland alla varianter av svart te. I Sverige är olika slags smaksatta teer och fruktteer särskilt populärt. Använd alltid kokhett, färskt vatten (cirka 98 grader) när du brygger ditt svarta te och låt dra 2–3 minuter för bästa smak.

I Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor finns två sorters svart te; Arvid Nordquist Blåbärssnår med en rik smak av blåbär och björnbär samt Arvid Nordquist Sommarstig med sötsyrlig smak av tranbär och jordgubb.

Visste du att…
I Kina kallas svart te för rött te (hong cha) baserat på den bryggda dryckens färg. Så om du beställer svart eller mörkt te på kinesiska (hei cha) lär du få något helt annat i koppen.

Sparkling Tea på svart te med tranbär och jordgubb
Många smaksatta teer är goda att dricka kalla (eller att kallbrygga!). Låt ett ekologiskt svart te med tranbär och jordgubb utgöra basen i ett festligt Sparkling Tea. Foto: Eva Hildén

Rött te

Det svarta te kineserna kallar för rött te har inget med det röda te vi menar här. Faktum är att det inte ens är ett te, utan en örtdryck gjord på barr och bark från rooibosbusken som växer i Sydafrika. Rooibos utvecklar ingen beskhet och kan därför dra i flera minuter före servering. Det innehåller inte heller något koffein, vilket gör det perfekt även för kvällen. Smaken är fruktig med inslag av röda bär, vilket passar utmärkt om du vill göra iste.

Tips!
Gör en mousserande rooibos-bål med hallon och jordgubb. Perfekt för många gäster!

Arvid Nordquist Skogsglänta är ett rogivande ekologiskt rooibos-te med söt smak av hallon och jordgubb. Liksom övriga fyra tesorter i sortimentet är det ekologiskt och 100 procent klimatkompenserat med en helt plastfri och komposterbar tepåse.

Örtte

Precis som rooibos kommer örtte inte från teplantan, utan består av torkade blad från örter och andra växter. Rena örtteer är naturligt fria från koffein och passar därför att dricka oavsett tid på dygnet. Många av dem sägs ha hälsosamma och läkande effekter. Lakritsroten påstås till exempel lindra astma och pollenbesvär.

Om du är utomlands och letar efter örtte ska du kika efter ordet tisane, som ibland används för att särskilja örtteer från vanligt te. Koka upp vattnet till 85–95 grader och låt ditt örtte dra länge, gärna uppemot tio minuter.

Arvid Nordquist Lakritstäppa är ett örtte med naturlig sötma från lakritsrot. Det är också smaksatt med citronmeliss. Varför inte testa i en läskande, alkoholfri Tea & Tonic?

Te i flera färger

Förutom grönt och svart te finns ytterligare fyra huvudtyper av te.

Vitt te. Produceras enligt den mest varsamma av alla teprocesser där tebladen i princip bara har skördats och torkats. Resultatet är ett oerhört rent och naturligt smakande te.

Gult te. Ett slags grönt te som efter upphettning får ligga och svalna under något slags tyg, oftast linnetyg. Denna så kallade gulningsprocess gör teet unikt.

Oolong. Ett mellanting mellan grönt och svart te där tebladen bara är delvis oxiderade. Du får den friska, naturliga smaken av ett grönt te med samtidig fyllighet från ett svart, men det är samtidigt stor skillnad på lättoxiderade oolongteer och kraftigt oxiderade.

Pu er-te. I Kina är detta lika med svart eller mörkt te (hei cha). Tesorten produceras nästan uteslutande i Pu er i Yunnanprovinsen, ofta packat till hårda tekakor för att kunna lagras.

Nordic Brand Manager Rosemarie Zellquist:

5 ekologiska teer med skandinavisk twist

Grönt te – Äppellund

Läs mer

Svart te – Blåbärssnår och Sommarstig

Läs mer

Rooibos – Skogsglänta

Läs mer

Örtte – Lakritstäppa

Läs mer

Aktuellt om (mer) te, kaffe och vin

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.