Lär känna ”La famiglia” – espresso, lungo och ristretto
Du kanske har lärt dig skilja en caffè macchiato från en cortado, men vet du skillnaden mellan espresso, lungo och ristretto? Testa dina kunskaper i vår lilla kaffeskola, och upptäck fyra olika sorters svenskproducerat espressokaffe att laborera med hemma.
De är alla av italienskt ursprung, svarta och smakstarka. Ändå har de, precis som vilka familjemedlemmar som helst, sin alldeles egna, unika karaktär. Vi pratar givetvis om syskonen espresso, lungo och ristretto. Men vem är vem – och vad skiljer dem åt?
LÄS OCKSÅ: Testa vilka av dessa sex klassiska espressodrycker du har koll på
I grunden handlar det om tre varianter av bryggmetoden espresso. Ja, för att krångla till det en smula är espresso namnet på både själva bryggmetoden och det starka kaffe som sedan landar i koppen av mindre modell. Caffè lungo är en espresso som bryggs med mer vatten medan ristretto är en espresso som bryggs med mindre vatten än en klassisk espresso.
Just mängden vatten som får passera genom kaffet under bryggningen, och tiden det får ta, gör att samma sorts espressomalet kaffe kommer att smaka olika.
– När jag beskriver smak och hur pass koncentrerad en espresso är brukar jag jämföra med saft eftersom många kan relatera till om de gillar stark eller svag saft. Förhållandet mellan vatten och koncentrat i saft liknar det för espresso. Tycker du om en mer utspädd espresso så testa gärna en lungo. Föredrar du en mer koncentrerad smak kanske en ristretto passar dig bättre, tipsar Marcus Burman, Quality Manager för kaffet från Arvid Nordquist.
Vilken som är godast? Det vet bara du, och om inte – börja prova dig fram!
Guide till espresso, lungo och ristretto
RECEPT: Dränk en kula vaniljglass i espresso och du har gjort en affogato
LÄS MER: Här är våra 5 bästa tips som gör dig till en vassare hemmabarista