Slim can och bagnum – med flera hållbara vinformat
Varför har det inte funnits mycket tidigare? Ja, det kan man undra när det gäller vin på burk, den senaste i raden av klimatsmarta förpackningar jämte påsvin, mindre boxvin, lättviktsglas och återvinningsbara PET-flaskor. Vi listar fördelarna – och smeknamnen!
Vin på burk. Burkvinet möttes med stor skeptism i sin linda, men är i dag en klimatsmart förpackning att räkna med i takt med att innehållet blir allt bättre. Vanligt för vin är en mer långsmal burk, så kallad slim can, tillverkad av återvunnet material som kan återvinnas igen. Men oavsett modell är burkvinet praktiskt att hålla i, hälla ur – och ta med sig ut!
Vin på påse/pouch. Jancis Robinson, en av världens främsta vinskribenter, har sagt att ”bagnum is the word – and the future”. Jamen, visst är det! Bagnum flirtar med att vinet är förpackat i just en bag = påse, vilken rymmer lika mycket som en magnumflaska (1 500 ml). Lätt att bära med sig, ofta plånboksvänligt och passande för många olika tillfällen.
Visste du att…
Ett öppnat påsvin håller i uppemot en månad vid förvaring i kylskåp.
Mindre boxvin. I stället för att köpa två flaskor av samma vin – satsa på en ”pappmagnum”. Alltså en nättare box med halva mängden dryck jämfört med ett traditionellt boxvin, men i samma slags kostym med lägst klimatavtryck per liter av alla förpackningsformat för vin.
PET-flaska. Urdrucken väger PET-flaskan drygt 60 gram och så länge du pantar alternativt återvinner förpackningen är plast ett klimatsmart material där den låga vikten i sin tur gör transporterna mer klimatsmarta. Är i det närmaste ”okrossbar” och vinet behöver inte alls vara av sämre kvalitet, men skippa lagring och konsumera hyfsat direkt.
Lättare glasflaska. Ett klirrande steg i rätt klimatriktning är lättviktsflaskan, fortsatt i glas, men gjord av en mindre mängd glasmassa (maxvikt 420 gram utan vin). Utgör i dagsläget knappt 5 procent av alla flaskviner i Systembolagets totala sortiment. Håller lika bra som en traditionell vinflaska och är lika lagringsduglig, förutsatt att vinet i sig vinner på lagring.
Klimatneutral glasflaska. Next level lättare glasflaska består av merparten återvunnet glas och produceras med grön el från vattenkraft och biogas. För klimatutsläpp man ännu inte kommer åt sker kompensation via återplantering av skog. Självklart är vinet ekologiskt.
Vin på tapp, någon?
Pådrivet av vinbarstrenden där gästerna gärna dricker olika viner på glas i stället för att beställa in hela flaskor att dela på, har tappkranar blivit populärt på senare år (även för cocktails, till exempel på Tap Room by Marcus Samuelsson på Kungsholmen i Stockholm).
Visst kan det låta hipster att hälla vin från kran på samma sätt som öl, men allra främst handlar det om vinbarernas vilja att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Tappkranen kopplas till en återvinningsbar lättviktsbehållare eller ett engångsfat (keykeg) på 10–30 liter som fylls på direkt hos producenten, vilket ersätter uppemot 40 traditionella glasflaskor.
Psst! Vinflaskor av träfiber kan vara näst på tur inom klimatsmartare förpackningslösningar, om man får tro ryktesspridningen. Glöm inte var du läste det först!