Starta en egen vinklubb och lär dig mer om vin
Vill du utveckla ditt vinintresse? Starta vinklubb! Det enda du behöver är en handfull likasinnande, en plats att vara på och vin så klart. Frekvens, ambitionsnivå och träffarnas upplägg bestämmer ni helt själva, men ta först del av sommelieren Tina Johanssons bästa tips på hur du kommer i gång – och håller i gång för att bli din egen vinexpert!
Ett väldigt kul och givande sätt att lära sig mer om vin är att starta en vinklubb. Tina Johansson, chefssommelier på stjärnkrogen Ekstedt i Stockholm, guidar dig hela vägen!
Steg 1 – Hitta dina vinprovarkompisar
Har du redan några vänner eller kollegor som du vet är nyfikna på vin? Om inte kan du knyta nya kontakter på diverse vinprovningar om det händer att du går på det, eller genom någon av många grupper för vinfantaster på Facebook och liknande. Våga kasta ut frågan!
Steg 2 – Planera inför första träffen
Vare sig man vill sitta med papper och penna och följa ett strikt vinprovningsprotokoll eller om man bara vill prova roligt vin och hitta ett utrymme att fördjupa sig i det man dricker kan det vara bra att bestämma det i förväg så alla kommer in med samma förväntningar. Sedan behövs en plats att vara på, kanske ni kan rotera runt hemma hos varandra? Sätt gärna en budget så att alla känner sig bekväma och får ut lika mycket av träffarna.
Bestäm ett tema per tillfälle, kanske röda viner från Spanien, där alla köper med sig varsin hemlig flaska och serverar de andra. Att prova utan att veta vad man dricker brukar göra att man har ett öppet sinne kring vinets smak. Ett alternativ kan vara att turas om att ansvara för träffarna, men att dela på kostnaden. Då kan en person köpa viner i olika stilar inom samma tema för att man ska få en så bra bredd som möjligt. Fyra till fem viner brukar räcka, eftersom man lätt blir överväldigad om man provar fler.
En trygg bok att hålla i handen är ”Håkan Larssons guide till vinets värld – bli vinkännare på tio veckor” med tydliga teman och genomgång av olika vinprovningsmetoder. Ett annat tips är att titta på scheman från sommelierskolor på nätet för att se vilka teman de brukar ha på sina utbildningar och på så vis få hjälp att planera vinklubbens träffar.
Steg 3 – Förslag på första träff
Be alla ta med sig en flaska vin i en påse eller strumpa så ingen ser vad det är. Låt sedan varje person leda provningen kring sitt vin. Prova vinet tillsammans och diskutera utseende, doft och smak utifrån ett vinprovningsprotokoll (Systembolaget har olika ni kan skriva ut).
Gör därefter en lek kring druva och ursprung. Personen som tog med sig flaskan kan till exempel fråga om vinet är från Frankrike, Italien eller Spanien och de andra får gissa. Presentera avslutningsvis vinet med kort fakta som förklarar varför det smakar som det gör. Information finns ofta på producentens hemsida eller hos den svenska importören.
LÄS OCKSÅ: Bjud in till vinprovning – här är allt du behöver veta
Steg 4 – Planera in fler tillfällen
Efter vad som förhoppningsvis var ett givande första provningstillfälle – boka in flera träffar på direkten! Desto fler datum ni sätter upp, desto troligare blir det att ni faktiskt ses. Passa på att boka in förslagsvis tre datum och teman till innan ni skiljs åt efter första träffen.
Steg 5 – Utveckla vinklubben
Även om själva vinprovandet är den roligaste delen är det mycket värt att komplettera med mer teoretisk kunskap kring vinlära. Bra böcker att börja med är ”Stora vinskolan” av Mikael Mölstad, ”Kronstams vinskola” av Bengt-Göran Kronstam och ”Wine Folly” av Madeline Puckette och Justin Hammack. Eller lyssna på en podd om vin mellan träffarna. Bara fantasin sätter gränser!