5 svar på vanliga frågor om kaffe och koffein

Hur länge håller ett paket kaffe? Och hur mycket koffein innehåller en normalstor kopp? Varför blir du pigg av kaffe, och vad är det som gör att vissa får svårt att sova? Här får fem vanliga frågor om kaffe och koffein sina svar.

Det många av oss förknippar kaffe med är koffein, som också finns naturligt i exempelvis te, maté, guarana och mörk choklad. Koffein används även som tillsats i cola- och energidrycker, vissa kosttillskott samt som aromämne i livsmedel för att påverka smak och doft.

Just när det gäller koffein är det många som undrar hur mycket en kopp kaffe innehåller. När det gäller själva kaffet undrar nog ännu fler hur länge ett paket egentligen håller och hur du bäst förvarar det. Och hur är det – kan gravida kvinnor dricka kaffe och i så fall hur mycket?

Här ger vi dig svar på fem vanliga frågor om kaffe och koffein.

1. Hur länge håller ett paket kaffe?

En obruten kaffeförpackning har lång hållbarhet. Exakt hur lång kan du läsa dig till, eftersom utgångsdatumet står på den. Men så fort du öppnar förpackningen börjar kvaliteten gradvis att försämras. Det som händer är att de naturliga fetterna i kaffet härsknar i kontakt med syre samtidigt som de flyktiga aromämnena mattas av. På så vis är kaffe en färskvara.

En öppnad förpackning malet kaffe bör konsumeras inom tio dagar, medan motsvarande rekommendation för hela kaffebönor är 20 dagar. Därefter har kaffet fått en betydligt försämrad smakkvalitet. Var därför noga med att återförsluta förpackningen efter varje tillfälle och förvara det torrt i en lufttät burk.

Använder du hela bönor för att mala ditt eget kaffe – mal bara den mängd kaffe som går åt för stunden för bästa smak och resultat.

2. Hur mycket koffein innehåller kaffe?

Mängden koffein i kaffe varierar med dryckens styrka, växtsort och växtplats. Ett ljusrostat kaffe innehåller aningen mer koffein än ett mer mörkrostat kaffe, eftersom en del av koffeinet försvinner under rostningsprocessen. Det skiljer sig även åt i koffeinhalt mellan arabica- och robustabönor, där den senare sortens bönor är mer koffeinrika.

Koffein som molekyl
Den kemiska föreningen kaffein upptäcktes 1819 av den tyska kemisten Friedlieb Ferdinand Runge. När vetskapen nådde världen ändrades namnet till koffein.

Men för att svara på frågan innehåller en standardkopp bryggkaffe (15 centiliter) cirka 70 milligram koffein, enligt Livsmedelsverkets mätningar. Det är 10 milligram mindre koffein än en burk energidryck på 25 centiliter som alltså innehåller 80 milligram koffein och knappt dubbla mängden jämfört med en 33-centiliters burk Coca-Cola som innehåller 40 milligram.

LÄS OCKSÅ: Kaffet med den stora smaken – gjort på 100 procent arabica

3. Varför blir du pigg av att dricka kaffe?

Den lilla molekylen koffein i exempelvis kaffe binder till receptorer i kroppen som är avsedda för en annan liten molekyl – adenosin. Adenosin utsöndras från våra celler under dagen och har en uttröttande effekt som bidrar till att vi till slut somnar. Adenosin utsöndras också vid hårt arbete, vilket förklarar känslan av trötthet efter ett hårt arbetspass.

Genom att koffein blockerar adenosin blir vi piggare än vad vi annars skulle ha varit. Effekten varar tills koffeinet har brutits ner – varpå behovet av nästa kopp kaffe gör sig påmint.

Häller upp nybryggt kaffe
Tillhör du dem som behöver kaffe på morgonen för att vakna till liv? Du är inte ensam.

4. Vad är senaste budet om kaffe och gravida?

I februari 2020 ändrade Livsmedelsverket rekommendationen om koffein och gravida. Det tidigare rådet om att hålla sig till max 300 milligram koffein per dag byggde på att ett intag över den nivån tycks öka risken för mycket tidiga missfall.

Nyare forskning visar att fostrets vikt kan påverkas även vid lägre doser. Det nya rådet är därför att det dagliga intaget bör begränsas till max 200 milligram koffein under graviditet, vilket motsvarar två till tre normalstora koppar kaffe.

5. Hur påverkar kaffedrickande din sömn?

Vissa, men långtifrån alla, får svårt att sova eller sover oroligt av att dricka kaffe alltför sent. Återigen är det koffeinet som är orsaken, då det blockerar receptorerna för trötthetsämnet adenosin (som du kan läsa mer om i svaret på fråga 3).

RECEPT: Prova en uppfriskande blond kaffe tonic med fräsch apelsin

Mängden koffein du får i dig ackumulerar under dagen, vilket påverkar tiden det tar för ämnet att brytas ner. Den generella halveringstiden för koffein (tiden det tar för att bryta ner hälften av ämnet) är 4–5 timmar för en frisk vuxen. Efter ytterligare 4–5 timmar återstår 25 procent, och så vidare.

Är du kaffedrickare och har sömnproblem kan du testa dig fram och se var tidsgränsen går för dagens sista kopp kaffe, tipsar forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Javadoftande läsning till nästa kaffepaus