Glögg, glühwein eller vin chaud – välj ditt varma vin

I Sverige dominerar glögg, på tyska julmarknader glühwein, i franska alperna vin chaud och engelsmännen firar sällan jul utan mulled wine. Men vad skiljer dessa kryddade vindrycker åt, vilka viner passar bäst till och hur gör du enklast en riktigt god varm (eller kall) kryddad vindryck? SMAKA och Emma Ziemann, tvåfaldig svensk mästare i sommellerie, vet svaren!

Även de gamla grekerna och invånarna i romarriket drack varmt, kryddat vin. Inte av samma skäl vi gör i dag, men det är alltså långt ifrån en ny företeelse. Kategorin har utvecklats en hel del i modern tid och fler får upp ögonen för annat än glögg från första advent till tjugondag Knut.

SE OCKSÅ: Enkla tilltugg och varm sangria till adventsminglet

Vad är glögg?

Ordet glögg kommer från verbet glödga och anspelar på tillverkningsmetoden ”glödgat vin”, vilken går ut på att dränka in en sockertopp i sprit (vanligtvis konjak), tända eld på den och låta sockret smälta ner i vinet. Metoden nämns i svensk skrift första gången 1609, men det dröjde fram till 1890-talet innan glöggen kommersialiserades till en svensk jultradition.

Glögg i sig är ett sötat, kryddat vin i olika alkoholstyrkor; vinglögg (minst sju volymprocent), starkvinsglögg och alkoholfri glögg. I dagligvaruhandeln finns även saftglögg. Traditionella glöggkryddor är kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära, muskot och pomerans, men tillverkarna lanserar än den, än den andra kreativa smaksättningen. Kaffe, choklad, chili, lavendel, saffran, polkagris, delicatoboll och kolsyrad gin & tonic-glögg, för att nämna några.

Visste du att…
Glögg är hela Nordens varma, kryddade vindryck. I Sverige och Finland dricker vi glögg med russin och mandel. I Danmark serveras den med æbleskiver, små pannkakor serverade med flor- eller strösocker och jordgubbssylt, medan norrmännen dricker glögg till ris à la Malta.

Tips!
Recept på hemgjord glögg, sa du? Varsågod, här hittar du det! Eller så satsar du på trendig roséglögg gjord på Sveriges mest sålda rosévin.

Skylt som det står glühwein på
Ingen tysk julmarknad utan glühwein och det syns tydligt var det serveras.

Vad är glühwein?

Från de tyska slotten längs floden Rhen berättas det i skrifterna om hur man höll värmen med ”glühwein” under den kallare säsongen genom att värma rött vin och tillsätta olika kryddor. Visst finns det färdigblandad glühwein att köpa i Sverige, men vissa menar att du måste bege dig till Tyskland, Österrike eller Schweiz för att få uppleva äkta vara.

Glühwein påminner om vinglögg, men är i regel lättare, torrare och vanilj är en vanlig krydda. En förklaring till namnet sägs vara den varma, blossande sensation du känner i kinderna av att dricka glühwein, men det låter vi vara osagt. Vad vi däremot vet är att medan vi svenskar gärna utforskar årets nya glöggsmaker, håller man i tysktalande länder hårt på sina respektive familjerecept. Till skillnad från glögg ska glühwein serveras rejält varmt.

Vad är vin chaud?

Vin chaud betyder ”varmt vin”, och är svårt att missa om du går på after ski eller tar plats på en solig uteservering i de franska alperna (kallas vin brulé i de italienska alperna). Till skillnad från glögg är det mer än bara en juldryck, men det hittar du det också som så klart. Det är populärt att krydda vin chaud med kanel (lagom mycket, då fransoserna vill att vinet ska ta för sig mest), ingefära och apelsin eller citron.

Emma Ziemann, svensk mästare i sommellerie 2018 och 2022 samt vinnare av Lily Bollinger Award 2016, förknippar främst glögg med jul och mingel med familjen, medan glühwein och vin chaud är mer kopplat till mys och nedvarvning efter en dag i skidbacken eller ett sätt att värma sig efter en kylig promenad.

– Glühwein och vin chaud är generellt sett mindre sött än glögg, vilket gör att du kan dricka det i större koppar, säger Emma, till vardags källarmästare på restaurang Äng i Tvååker.

Emma Ziemann
Emma Ziemann är en av Sveriges mest välrenommerade sommelier. Nyligen knep hon en andraplats i NM i sommellerie 2022, en placering hon lyckades erövra även föregående år.

Bästa vinet att krydda själv

Att göra sitt eget kryddade vin är ingen större konst och du behöver inte köpa ett särskilt dyrt vin, men vissa saker är värt att tänka till på.

– Välj ett fruktdrivet vin utan alltför bitiga tanniner. En enklare tempranillo eller shiraz i kategorin fruktigt och smakrikt är en riktigt bra bas. Eller testa beajoulais noveau för något lite mer lättsamt i stilen, men glöm inte att du också kan krydda vita viner och rosévin – väldigt trevligt att servera kallt över en isbit, tipsar Emma.

Kryddningen då? Frågar du Emma Ziemann föredrar hon att använda sig av kanelstänger, kryddnejlikor och apelsinskal. För en torrare och mindre alkoholstark variant smakar hon gärna upp vinet med färskpressad apelsinjuice. Vill hon tvärtom spetsa vinet slår hon i en skvätt cointreau eller ett par droppar chartreuse (fransk örtlikör, reds. anm.).

– Ja, och piffa gärna till kopparna/glasen med färska örter, en skiva clementin eller äpple för att skapa stämning och framhäva smakerna ytterligare, fortsätter hon.

Vin chaud på en uteservering i franska alperna
Res till valfri fransk skidort och vi slår vad om att du hittar vin chaud där.

Emma Ziemanns hemgjorda glühwein

”Krydda och värm gärna vinet dagen innan så att smakerna hinner sätta sig, men sila bort kryddorna efter ett dygn om du vill ha det på lut i kylen, så att det inte blir beskt. Hur länge glöggen håller? Svårt att säga, min tar slut för fort, men ett par veckor åtminstone.”

Ingredienser
1 flaska fruktigt rött vin (à 750 ml)
2 stjärnanis
5 hela nejlikor
2 kanelstänger
skalet av 1 apelsin
färskpressad juice av ½–1 apelsin (beroende på vin)
1 dl cointreau eller 3–4 msk strösocker

Gör så här
1. Blanda vin, stjärnanis, nejlikor, kanelstänger och apelsinskal i en kastrull.
2. Värm blandningen försiktigt, det får inte börja koka (vilket alkoholen gör vid 78 grader).
3. Smaka av med apelsinjuice och cointreau eller socker, inte båda, det blir för sött.

Alkoholfria alternativ och glubbel

Utbudet av alkoholfri glögg har ökat kraftigt på senare år med stor smakvariation. Vill du göra en egen kryddig, värmande dryck utan alkohol föreslår Emma att du jobbar med äppelmust som bas, gärna kryddat med vaniljstång, kardemumma och apelsinskal.

– Det finns också en del bra röda druvmuster och tranbärsjuice som du enkelt matchar fint med kryddnejlikor, enbär och kanel.

Bubbliga varianter av glögg och liknande har varit i ropet på senare år. Du har kanske hört talas om glubbel, det vill säga glögg och mousserande vin i ett, eller sparkling glögg. Det är dock inget Emma personligen fokuserar särskilt mycket på.

– Det är egentligen en förlängning på vår härliga om än något spretiga svenska smaksatta ciderkultur och ett lättsamt inslag på många julfester, men jag tar hellre en Kir Royal eller håller mig till en sak i taget och varvar med ett glas champagne då och då – vintern är lång!

Fler varma vindrycker

Glögg, glühwein och vin chaud är bara några av alla sorters kryddat vin. Det förekommer över hela världen, men vi ska bespara dig att rada upp alla. Låt oss bara lista två till!

Mulled wine

Eller ska vi säga mulled cider? Båda har nämligen serverats i århundranden runt om på julmarknader i Storbritannien och hemma i stugorna. Mulled wine finns omnämnt i den medeltida kokboken The Forme of Cury (där cury betyder ”cookery”) från sent 1300-tal. Tillvägagångssättet var då att mortla hela kryddor och sedan blanda dessa med rött vin och socker. På den tiden fick de sämre bemedlade i samhället ”nöja sig” med mulled ale, en underskattad dryck som fått ett trendigt uppsving på senare tid.

Recepten på mulled wine varierar, men i vissa fall görs en sockerlag med alla kryddor och en skvätt vin, varpå resterande vin tillsätts och värms. Skivad apelsin, kanelstänger och hela nejlikor är vanligt att garnera med. Huruvida drycken bör spetsas med brandy, eller inte, är ett hett debattämne. Under tiden du väljer sida – testa en Spicy Apple Cider ”on the rocks”!

Varm sangria

En bubblare i Sverige vågar vi påstå, men spanjorerna har länge varit smarta nog att värma sangria när temperaturen sjunker. Precis som glühwein, vin chaud och mulled wine passar varm sangria när du önskar servera något mindre sött än traditionell svensk glögg. Vi tänker också att det låter roligare och mer ändamålsenligt att dricka varm sangria till juliga tapas, får vi välja gör vi den på ett hållbart val-märkt spanskt rött vin på 100 procent tempranillo.

Visste du att…
I den fransktalande kanadensiska provinsen Quebec heter det kryddade vinet caribou, inte spetsat med rågwhisky och sötat med lönnsirap.

Lär dig mer om andra varma/kalla drycker

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.