5 svar på vanliga frågor om vin

Hur många glas räcker en flaska vin eller ett boxvin till, vad är hållbarheten för öppnat vin och vilka viner ska luftas? Det är några av de allra vanligaste frågorna om vin som du snart slipper undra över. För här ger vi dig svaren på dem och två till vinrelaterade frågor!

Det pratas mycket om hållbarhet och vinvärlden är inget undantag. Hållbart framställda viner i en mer hållbar förpackning har framtiden för sig, men det de allra flesta undrar kring hållbarhet och vin är rent konkret hur länge ett öppnat vin håller. Nog så viktigt att ha koll på då det vin som faktiskt dricks upp är hållbart i sig – hur det än har framställts och förpackats.
 
LÄS MER: Här är den mest klimatsmarta förpackningen för vin
 
Det finns de som reagerar på olika sätt när de dricker vin och visst ligger det något i att du kan få huvudvärk av övervägande rött vin. Vi förklarar varför och passar även på att avliva myten att vin skulle innehålla tillsatt socker. Eller? Ja, hur är det med den saken egentligen?
 
Men först ut bland svaren på fem vanliga frågor om vin – hur långt en flaska räcker!

1. Hur många glas går det på en flaska vin?

Ett vinglas kan så klart fyllas till brädden, men för bästa dryckesupplevelse bör du skippa maxad ytspänning och hälla vin till ungefär en tredjedel. Större glas, som en bourgognekupa, är lagom att fylla till runt en fjärdedel. Med mer luft i glaset är det lättare att snurra runt och på så vis syresätta vinet, vilket får dess olika aromer och smaker att blomma ut.  
 
En standardflaska (75 centiliter) räcker till:
Rött vin: 5–6 glas
Vitt vin och rosé: 6–7 glas
Mousserande vin: 7–8 glas
Dessertvin: 12 glas

 SE ÄVEN: Så beräknar du mängden dryck till festliga tillfällen

Candidato Ecologico
Ett 3-liters boxvin motsvarar fyra standardflaskor vin och räcker till i genomsnitt 24 glas. Just det här ekologiska vinet från Spanien passar perfekt till klassisk sangria, tapas, annan plockmat eller bara att dricka som det är.

2. Hur länge håller öppnat vin?

Hur länge en öppnad flaska vin håller beror på, men om du tar för vana att återförsluta vinet och ställa in det i kylen, där det är kallt och mörkt, kan det enligt vissa experter hålla i upp till tre veckor medan andra menar att unga viner smakar bra i tre till fyra dagar och fatlagrade viner klarar sig i upp till en vecka. Bästa är dock att använda dina sinnen – lukta och smaka.
 
Ett öppnat rött boxvin håller i upp till sex veckor om det förvaras i kylskåp, medan vitt vin och rosé på box har en hållbarhet på tre till fyra veckor. Har du boxen i rumstemperatur går det mycket fortare utför med smaken. Oavsett – vaska inget vin. Koka sås, häll sista slatten i grytan eller pastasåsen, frys annars in i iskuber eller mindre burkar och använd senare. Eller så kan du ju låta vinet stå och bli till hemgjord vinäger – next lever hipster!
 
Tips!
Ju mindre vin som är kvar i flaskan/boxen, desto kortare hållbarhet. Så häll gärna över det i en så liten flaska som möjligt för att hindra syrets framfart och skruva åt korken ordentligt.
 
Visste du att…
Till skillnad från mat blir du inte dålig av gammalt vin, men däremot förändras det rent smakmässigt när det har öppnats. Fruktsyran minskar och fruktigheten dämpas till följd av att vinet utsätts för syre och börjar oxidera. Värme och ljus påskyndar processen.

3. Vilka viner ska luftas?

I princip alla unga viner, oavsett färg, mår bra av att luftas innan det är dags att dricka. Det som då händer är att syret i luften reagerar med vinet på ett sätt som frigör mer doft och smak, vilket är poängen med varför man luftar vin – man brukar säga att det ”öppnar upp sig” och ”rundar av kanterna”, det vill säga gör vinet mjukare.
 
Så hur luftar man ett vin? Det räcker inte med att dra upp eller skruva av korken och låta vinet stå en stund. Häll i stället upp det i en karaff och tippa gärna flaskan rakt upp och ner varpå du snurrar runt karaffen ordentligt så att vinet nästan skummar. Samma sak med vin på box eller påse – låt det flöda ymnigt ner i karaffen. Hur länge vin ska luftas? Låt stå minst 30 minuter, men gärna längre, framför allt när det gäller sträva, fylligare röda viner.
 
Gamla viner bör man vara försiktigare med och inte lufta utan dekantera, det vill säga hälla upp vinet så långsamt som möjligt i en mer plan vinkel för att bli kvitt eventuell fällning. Det finns annars en risk för att aromerna luftas bort och vinet ”dör på bordet”. Låt helst flaskan stå upprätt cirka ett dygn före dekanteringen så att eventuell fällning samlas till botten.

Lufta vin
Har du ingen karaff kan du lufta vin genom att hälla det mellan två kastruller ett par gånger och sedan ner i flaskan igen. Eller bara snurra runt vinet i glaset, det gör också skillnad.

4. Är det tillsatt socker i vin?

Nästan allt vin innehåller lite socker i sig från vindruvorna det är gjort av. Det kallas för restsötma. Viner med lägst sådan ligger på under 0,3 gram socker per 100 milliliter. Men att tillsätta socker i vin för att göra det sötare är inte tillåtet för vin som säljs inom EU, även om det i särskilda områden är tillåtet att – före eller under jäsning – tillsätta druvmust eller socker med syftet att uppnå en högre alkoholhalt i vinet, så kallad chaptalisering.
 
Andra lagliga sätt att öka sockerhalten är genom att tillsätta druvmust i det färdiga vinet, avbryta jäsningen med hjälp av alkohol för att få kvar mer restsötma (gäller starkvin) samt tillföra torkade druvor enligt den så kallade passitometoden, vanlig i Italien.
 
Tips!
Förutom att sockerhalten står utskriven på hyllkantsetiketten för drycker i Systembolagets ordinarie sortiment kan du filtrera på sockerhalt i Systembolagets testade sortiment av vin, sprit, cider och blanddryck, både på sajten och i appen Sök & Hitta.

Socker i druvor
Sockret (främst fruktos) i druvorna är en förutsättning för att kunna göra vin.

5. Varför får man huvudvärk av vin?

Sulfiter i vin beskylls lite orättvist för att kunna orsaka rödvinshuvudvärk, men boven är snarare till det allergena ämnet histamin. Histamin finns naturligt i kroppen och i exempelvis lagrad ost, yoghurt, avokado, tomat, skaldjur och mer eller mindre i alla viner. Det kan ge den som är överkänslig huvudvärk, migränliknande anfall, utslag och rödflammighet.
 
Så har sulfiter något med saken att göra? Jajamän, men på ett positivt sätt då sulfiter i vin delvis motverkar tillväxt av bakterier där vissa av dessa stimulerar bildandet av just histamin. Generellt innehåller vitt vin mer sulfiter än rött vin och rosé, och därmed lägre histaminhalt. Histamin utvecklas under lagring, så därför är gamla och ekfatslagrade röda viner mest potenta. Om du är överkänslig men ändå vill dricka rött vin, välj bland de unga och oekade.
 
Med det sagt kan även sulfiter vara problematiskt, främst för astmatiker, där tvärtom viner med låga sulfithalter kan vara att föredra, men vi är inte 1177 så rådgör med en läkare om du är osäker. Värt att notera är att själva alkoholen eller ämnen som bildas när den bryts ner i kroppen nog är det som allra mest orsakar huvudvärk, illamående, utslag och rodnad.
 
Tips!
På apotek finns receptfria antihistamintabletter som kan lindra besvär av histamin i vin.

Från frågvis novis till hobbyproffs