Libanon har en lång tradition av vintillverkning, redan för 6000 år sedan odlande fenicierna vin i de norra delarna av landet. Det blev vida känt och uppskattat i Medelhavsområdet och omnämns till och med i Bibeln.
Familjen Hochar flyttade från Frankrike till Libanon på 1100-talet och inspirerad av landets långa vinmakartradition grundade Gaston Hochar vinhuset Chateau Musar 1930. När Gastons son Serge Hochar tog över vinhuset blomstrade de internationella framgångarna och 1984, mitt under inbördeskriget, utsågs Serge Hochar till ”Decanter Man of the Year”. Erfarenheter från de långvariga oroligheterna som historiskt sett har präglat landet gör att de, trots de utmaningar de har tvingats utstå från 1975 fram till situationen idag, fortsätter att arbeta oförtrutet, ibland med endast halva arbetsstyrkan, för att skörda och leverera sitt vin. Deras historia visar på en imponerande förmåga att leverera, även i de mest turbulenta tider. Druvorna odlas på 1000 meters höjd i Bekaadalen, en högplatå belägen mellan Libanon och Antilibanonbergen. Det är en optimal miljö för vinodling, i synnerhet för ekologisk sådan, med stora temperaturväxlingar mellan dag och natt samt tillräcklig nederbörd.
Chateau Musar
EN TRADITION AV
HÅLLBAR VINPRODUKTION I LIBANON


Hållbarhetsarbete
Vinerna som Familjen Hochar producerar är så kallade ”naturviner” och familjens filosofi bygger på att låta naturen styra, vilket innebär att de ingriper så lite som möjligt i de naturliga processerna under vinframställningen. Chateau Musar strävar efter att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling, med särskilt fokus på mål 12 - Hållbar konsumtion och produktion. Chateau Musars hållbarhetsstrategi bygger på fyra fokusområden; ekologiska vingårdar, biologisk mångfald, optimerad energianvändning och minskat avfall.

I arbetet ingår:
- Ekologisk odling: Ingen användning av kemiska bekämpningsmedel eller mineralgödsel, en praxis som har tillämpats sedan 1960-talet.
- Biologisk mångfald: Användning av metoder som är skonsamma mot omgivande ekosystem, inklusive skog, mark och djurliv.
- Minskning av utsläpp av växthusgaser: Genom att rensa ogräs och skörda för hand, använda lätta flaskor samt använda solpaneler för uppvärmning av varmvatten för hushållsbruk.
- Hållbar användning av naturresurser: Ingen konstbevattning, med undantag för bevattning av nyplanterade vinrankor, och minimal vattenanvändning genom högtryckstvätt.
- Avfallshantering: Organiskt avfall återanvänds och packmaterial återanvänds när det är möjligt.Bevarande av druvsorter: Återplantering av druvsorter som har dött ut i området.

År 2006 blev Chateau Musar den första vingården i Libanon att få ekologisk certifiering för sina vingårdar. De är certifierade genom IMC (Istituto Mediterraneo di Certificazione), idag heter det CCPB, ett internationellt certifieringsorgan som är specialiserat på ekologiska produkter. I praktiken har Chateau Musar haft ekologisk produktion långt innan dess och filosofin och hållbarhetsarbetet omfattar hela Chateau Musars vinportfölj.

Social Hållbarhet
Chateau Musar lägger stor vikt vid social hållbarhet. Vinhuset följer Amfori BSCI:s uppförandekod, som bland annat omfattar rätt till kollektiva förhandlingar, organisationsrätt, nolltolerans mot diskriminering och en säker arbetsmiljö. De erbjuder även ekonomiskt stöd till de anställda och deras familjer, omfattande sjukvård, teoretisk- och praktisk utbildning samt pension.
Genom det starka engagemanget och ansvaret för miljö och socialt ansvar fortsätter Chateau Musar att vara en förebild inom vinindustrin, och de visar hur tradition och innovation kan förenas för att skapa viner av högsta kvalitet.
