Dr. Schär grundades 1922 i Sydtyrolen, i hjärtat av Alperna, med målet att utveckla specialkostprodukter som är både hälsosamma och goda. Under ledning av Ulrich Ladurner lanserade företaget under 80 talet sitt första fullständiga sortiment av glutenfria produkter. I dag finns Dr. Schär i ett hundratal länder och är internationellt marknadsledande inom kategorin glutenfria alternativ och specialkost. I Sverige ansvarar Arvid Nordquist för försäljningen av Dr. Schärs produkter sedan 2013.
Dr. Schär tar sitt ansvar som producent av glutenfria produkter och specialkost på stort allvar. Hållbarhetsutmaningarna är centrala för bolaget eftersom miljön påverkar produktkvaliteten direkt, i synnerhet frågor kopplade till markanvändning och jordbruksmetoder.
Dr. Schär
HÅLLBAR INNOVATION FÖR EN GRÖNARE FRAMTID


Ökad biologisk mångfald och hållbara jordbruksmetoder
Dr. Schär arbetar med att skydda och stärka biologisk mångfald med hållbara jordbruksmetoder genom en rad forskningsprojekt. Företagets forsknings- och utvecklingsteam i Trieste undersöker bland annat användningen av mikroorganismer och andra ämnen som kan förbättra grödans tillväxt genom att binda kväve från luften, så kallade biostimulanter. Det minskar behovet av mineralgödsel, vilket i sin tur minimerar miljöpåverkan och hälsorisker för arbetare på fälten. I samarbete med lokala bönder och experter utvecklar Dr. Schär också vattenbesparande metoder, vilket har resulterat i ett pilotprojekt för droppbevattning med dropptejp.

För att motverka avskogning och gynna den biologiska mångfalden arbetar Dr. Schär för att skapa en så hållbar leveranskedja som möjligt för riskråvaror som palmolja, kakao och soja. Genom att använda RSPO och RA-certifiering för kakao och palmolja säkerställer de att de produceras på ett ansvarsfullt sätt och med hänsyn till miljön.
Dr. Schär prioriterar också djurvälfärd: ett exempel är användningen av burfria ägg sedan 2016.

Innovativa projekt för framtiden
Dr. Schär har lanserat flera projekt för att säkerställa hållbar livsmedelsproduktion för framtiden. Tillsammans med CropTrust, Genbank Tyrol och Laimburg Research Center har de odlat 100 olika glutenfria grödor på ett fält, Field100. Syftet med detta projekt var att främja biologisk mångfald och undersöka hur jordbruket kan anpassa sig till klimatförändringar. Ett annat initiativ, VItaMì, syftar till att odla nya hirssorter, med de första fältförsöken påbörjade 2022. Efter noggranna analyser planerar företaget att börja distribuera fröer till jordbrukare 2026.

Hållbara förpackningslösningar
Dr. Schär strävar efter att optimera användningen av förpackningsmaterial och att anpassa dem för framtiden. På vägen mot hållbara förpackningar har de definierat två strategiska mål:
- De är engagerade i att minska användningen av förpackningar och ersätta plast med papper när det är rimligt.
- De siktar på att göra all sin förpackning återvinningsbar, återvunnen eller komposterbar.
För att öka konsumentmedvetenheten fokuserar företaget också på att ge tydlig information om hur man återvinner förpackningarna.
Läs mer om Hållbarhetsstrategin Growing together här: Seeding-a-better-world
