Malin Lönneberg

Kaffetartlette

med bavaroise, hjortrongelé och chokladcreme

Kaffetartletten är något som för mig tillbaka till våffelstugorna i fjällen, där alla smaker och dofter samlas i denna anrättning. Hjortron, choklad och kaffe i perfekt kombination ihop med det frasiga mördegsskalet är helt oslagbart.

INGREDIENSER

Mördegsskal
40 g smör
40 g socker
90 g mjöl
8 g krossade kaffebönor, Chef’s Blend
½ ägg

Chokladcrème
30 g grädde
30 g mjölk
½ blad gelatin
20 g äggula
30 g guanaja
20 g praliné
10 g yoghurt

Kaffebavaroise
125 g mjölk
20 g kaffebönor, Chef’s Blend
52 g socker
40 g äggula
1,5 bl gelatin
112 g grädde
7 g juice från färskpressad apelsin

Hjortrongel
50 g hjortronpuré
10 g socker
10 g Lakka
1 bl gelatin

 

GÖR SÅ HÄR:

Mördegsskal

1. Blanda smör med de torra ingredienserna till det blir smuligt, tillsätt ägg och blanda till en deg. Låt vila i kyl 1 timme.

2. Kavla ut och klä små tartlettformar, baka på 165 grader ca 8 min.

Chokladcrème

1. Koka en crème pâtissière på grädde, mjölk och äggula, slå över praliné och guanaja, mixa, tillsätt gelatin och sedan yoghurt, rör till en slät crème och fyll i spritspåse, låt kallna.

Kaffebavaroise

1. Koka mjölk och kaffebönor, låt dra i ca 1 timme, sila av och koka upp med socker, slå över gulan, under vispning, värm till 83 grader. Tillsätt gelatin och låt svalna till 25grader, vänd ner lättvispad grädde och apelsinsaft, fyll skalen 2/3.

Hjortrongel

1. Koka upp pure och socker, tillsätt blötlagt gelatin och sprit fyll i formar, frys och pluppa ur formen, lägg på tartletten och spritsa sedan chokladcremen vid sidan av.