Den tronar vackert där den ligger, den gamla överläkarvillan i Långbroparken.
Här firar Fredrik Eriksson och Långbro värdshus 17 år i år. – Den är en pärla som vi polerar och utvecklar hela tiden, säger han.
Långbro värdshus har flera olika skepnader. Under högsäsong, när solen skiner, anar man på håll i vilken riktning värdshuset ligger. Luften fylls av ett diskret sorl från de många gästerna på uteserveringen. Lite närmare urskiljs bestick som möter porslin. Glas skålas. Ett skratt hörs plötsligt lite högre än de andra. Mjölken till en cappuccino skummas i kaffemaskinen i ute-baren. Sommartid är man fullt nöjd med att befinna sig just här, utanför själva huset. Vintertid, skyndar man sig snarare in. Där innanför lyser det välkomnande myset. Golvtiljorna knarrar, stearinljusen är tända – och nalkas det jul är det uppdukat med värdshusets vida berömda julbordskreationer. Långbro värdshus kan dessutom visa upp sig i ännu fler skepnader än så. I och med att Fredrik Eriksson har en hel fastighet till sitt förfogande, har han möjlighet att göra om, utveckla och prova nytt efter eget huvud. Vi slår oss ned vid ett bord under trappan. Jo, mycket riktigt, golvet knarrar. I tekoppen framför sig har han bryggkaffe.
– Någon sade en gång till mig att jag inte verkar tro på min affärsidé. Jag gillar den kommentaren, fast jag inte riktigt håller med, men ett aktivt företagande passar oss väl. Det här är ett ganska stort hus, vi kan göra väldigt många olika saker här. Långbro värdshus kan erbjuda både flera små festvåningar och konferens vid sidan av den ordinarie ruljansen, om så vore. År 2005 köpte Fredrik Eriksson den gamla överläkarvillan av byggbolaget JM, som då byggde om hela det gamla sjukhusområdet till bostäder. Villan totalrenoverades.
– Vi har varit lyckosamma att få ihop det under alla dessa år. Även under pandemin, då det gällde att fatta snabba beslut.