Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms. Rostningen är över på åtta till femton minuter och är helt avgörande för hur det färdiga kaffet kommer att smaka.
FRÅN LJUSROST TILL MÖRKROST
Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms
TID SOM GÖR GOTT
Det är många faktorer som påverkar hur ditt kaffe smakar – alltifrån vilka förutsättningar den känsliga kaffeplantan haft till val av bryggmetod. Men det är i rostningen av bönan som mycket av dryckens öde avgörs. Det är här kaffet får sin karaktär och utan den skulle bönorna på sin höjd kunna resultera i en svag teliknande dryck. Samtidigt är rostningen en delikat process där små misstag kan få bönans fantastiska aromer att förvandlas till en rökig eller bränd smak. Den eftersträvansvärda syrligheten byts sekundsnabbt ut mot oaptitlig beskhet. Med hjälp av nya, sofistikerade tekniker har rostningen på senare år förenklats avsevärt och det går att få ut exakt det man vill från bönorna.Upptäck en ny sorts kaffe
I vår ekologiska Selectionserie finns allt från ljusrost till extra mörkrost. Förenklat går bönan igenom olika stadier under rostningen, men medan en böna till ljusrostat kaffe bara går igenom en första ”crack” passerar den till extra mörkrost även en andra crack, om dock med viss försiktighet, Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör på Arvid Nordquist.Läs mer här