Därför är det värt att betala för certifierat kaffe

Vi svenskar älskar vårt kaffe och det är en långtgående tradition att påtår ofta ingår i lunchpriset på kaféer och restauranger. Men kaffets resa till din kopp påverkas i allt högre grad av klimatförändringar och ekonomiska utmaningar för odlarna. Det positiva är att vi alla kan vara en del av lösningen – här berättar vi hur du som konsument kan bidra!

Under de senaste åren har försäljningen av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe minskat, delvis på grund av stigande livsmedelspriser. När människors budget blir mer ansträngd är det fullt förståeligt att lockas köpa billigare kaffe och utnyttja kampanjpriser. Däremot kan det vara värt att fundera över hur det påverkar kaffemarknaden på längre sikt.

Varför certifierat kaffe kostar mer

Ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe är sällan på kampanj, vilket gör att det upplevs som dyrare än vad det egentligen är när man endast jämför ordinarie priser. Certifierat kaffe kostar förvisso en slant extra, men det har sin logiska förklaring.

Priset för certifierat kaffe återspeglar nämligen en rättvisare ersättning till odlarna, även när marknadspriset sviktar, samtidigt som det kostar att investera i ekologiska metoder och certifieringarna i sig. Odlare som väljer att certifiera sitt kaffe lägger också tid och resurser på klimatanpassning och bättre arbetsvillkor. Allt detta avspeglas i det lite högre priset.

Handla i dag för framtidens påtår

När vi köper billigare kaffe riskerar vi att bidra till ett system där kaffeodlare får mindre betalt och där miljömässigt ohållbara metoder fortsätter att användas.

En rapport från Fairtrade varnar för att hälften av den mark som idag används för kaffeodling kommer att bli obrukbar till år 2050 om inget görs. Fram till samma tidpunkt väntas efterfrågan på kaffe fördubblas. Det är en omöjlig ekvation, och om vi inte agerar nu, riskerar vi att förlora mer än bara vår påtår. Vi riskerar hela kaffets existens.

Så nästa gång du köper kaffe – tänk efter och flytta om möjligt handen till det hållbara alternativet. För visst smakar kaffet och påtåren lite extra gott när man vet att man har bidragit till en ljusare framtid för drycken som så många av oss älskar?

Visste du att…
Allt kaffe från Arvid Nordquist är alltid 100 procent hållbart certifierat av en oberoende tredje part och det familjeägda företaget är en aktiv part i den sociala och miljömässiga omställningen av den globala kaffeindustrin. Läs om hållbarhetsarbetet här!

Vad du som konsument kan göra

  • Välj Fairtrade-märkt, ekologiskt kaffe när du har möjlighet
  • Använd rätt mängd kaffe, så räcker det till flest koppar
  • Brygg bara så mycket kaffe som du dricker upp
  • Se annars till att ta hand om överblivet kaffe på olika sätt
  • Efterfråga certifierat kaffe där du handlar, fikar och arbetar

Källa: Fairtrade Sverige

Inspiration till ditt kaffedrickande