Châteauneuf-du-Pape har anor tillbaka till 1100-talet då påven var fransk och bodde i Avignon. Mest känd blev påven Johannes XXll som lät bygga sig ett sommarpalats under 1317-1333, på lagom långt avstånd från Avignon. Tack vare det påvliga sigillet spreds ryktet om de fantastiska vinerna över Europa. Här börjar Château La Nerthes historia, även om deras stora era började i mitten av 1800-talet när Joseph Ducos tog över verksamheten efter den stora phylloxera katastrofen.
Alla vinrankor var då tvungna att planteras om med resistenta rötter, ett makalöst arbete som Ducos var i täten för och lärde sina grannar hur man gjorde. Som byns borgmästare fick han 1893 byns namn ändrat till Châteauneuf-du-Pape istället för Châteauneuf-du- Calcernier. Ducos gjorde då en omfattande studie på 13 olika druvor och deras smakuppsättning för att skapa den perfekta blandningen för området och dess terroir. Han var först med att vinifiera och blanda dessa druvor, som sedan blev grunden för en AOC Châteauneuf-du-Pape och som har kopierats av många producenter i området.