I tyska toppregionen Rheingau hittar vi Weingut Dr. Corvers-Kauter, ett vinhus som i sin nuvarande form funnits sedan 1996 då Dr. Matthias Corvers och Brigitte Kauter slog ihop sina två vinhus till ett. Deras båda ursprungliga vinhus, Kauter från den välkända byn Winkel och Corvers från Rüdesheim hade då redan över 250 års vintillverkningstradition var bakom sig.
Trots Dr. Corvers-Kauter långa och imponerade historia, ligger hjärtat för familjen i framtiden och att hela tiden fortsätta utvecklas. Redan 2012 påbörjade man arbetet med att certifiera alla vingårdar och idag är samtliga av deras vingårdar ekologiskt certifierade eller under konvertering.
Dr. Matthias Corvers driver idag vinhuset tillsammans med sin fru Brigitte och son Philipp. Philipp har redan en gedigen vinerfarenhet trots sin ringa ålder med studier på prestigefulla Geisenheim samt studier både utomlands i Wien och Nya Zeeland innan han tog steget in i familjeverksamheten.
Deras passion för viner och utveckling av både vingårdar och vintillverkning gör dem till en av regionens mest välrenommerade vinhus och idag har man 32 hektar odlingar belägna traditionsenligt längst floden Rhens branta sluttningar. I dessa odlingar ingår också hela 14 vingårdsbetecknade lägen så som prestigefulla Berg Schlossberg, Berg Rottland, Berg Roseneck och Höllenberg Assmannshausen för att nämna några.
Passion och fantasi vägleder Matthias och Philipps omsorg om vinerna i varje steg av tillväxten, vilket ger varje årgång sin egen personliga signatur. Det "matvänliga" fokuset drivs sedan vidare av Brigittes kulinariska färdigheter i köket. Familjens restaurang ligger centralt i den lilla byn Oestrich-Winkel och här kombinerar man husets fantastiska viner ihop med vällagad medelhavsinspirerad mat. Väl värt ett besök om man skulle ha vägarna förbi!
Om Rheingau
Rheingau har historiskt varit tillsammans med Mosel de bästa regionerna som producerat vin i Tyskland under många årtionden. Går man hundra år tillbaka så var det några av världens dyraste viner som just kom från Rheingau.
Idag täcker regionen 3000 hektar vingårdar som det allra flesta ligger på branta sydsluttningar ner mot Rhenfloden. Odlingarna domineras av Riesling (drygt 80 %) och Spätburgunder (Pinot Noir) (12 %).
Jordmånen varierar stort beroende på sluttningarnas höjd över floden. Längst ner finns lera, sand, grus och lössjord, märgel på mellansluttningarna och högst upp vittrad skiffer och kvartsit.
I Assmannshausen (där man är kända för sina odlingar av Spätburgunder) finns inslag av blå skiffer.
Riesling vinerna från regionen är kända för att vara långlivade och torra. Fruktsyran är alltid tydlig och ibland påtagligt hög, med inslag av rökig mineral, citrus och gröna äpplen. De röda Spätburgunder vinerna har ofta en fruktig smak av mogna röda bär, en fräsch örtighet och hög syra. I regionen är man även känt för sina söta viner.